Frittata z warzywami i jogurtem greckim
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- Jogurt typu greckiego naturalny 0% (np. od OSM Piątnica) 3 łyżki
- cebula 1 szt. średnia
- papryka czerwona 1 szt. średnia
- groszek zielony świeży garść
- pomidory 1 szt.
- olej rzepakowy 2 łyżki
- bazylia świeża 2 gałązki
- jajka 4 szt.
- Sól, pieprz do smaku
- starty żółty ser 100 g
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni. W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię, tak by przykryć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch Frittaty startym serem. Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową Frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką.
Smacznego!
Ewelina Duchnik
Napisz komentarz
Komentarze