Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 7 listopada 2024 22:29
Reklama

Frittata z warzywami i jogurtem greckim - przepis kulinarny

Jeśli chcecie zacząć idealny poranek, to koniecznie musicie przyrządzić coś wyjątkowego – Frittatę z warzywami i jogurtem greckim. To włosko-hiszpańskie połączenie jest pyszną alternatywą dla zwykłej jajecznicy. Świeże warzywa pokryte puszystą, jajeczną kołderką z dodatkiem jogurtu greckiego, a na górze zapiekany żółty ser – po prostu pycha!
Frittata z warzywami i jogurtem greckim - przepis kulinarny

Frittata z warzywami i jogurtem greckim

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

- Jogurt typu greckiego naturalny 0% (np. od OSM Piątnica) 3 łyżki

- cebula                                1 szt. średnia

- papryka czerwona              1 szt. średnia

- groszek zielony świeży             garść

- pomidory                                 1 szt.

- olej rzepakowy                       2 łyżki

- bazylia świeża                       2 gałązki

- jajka                                        4 szt.

- Sól, pieprz do smaku

- starty żółty ser                        100 g

 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni. W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię, tak by przykryć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch Frittaty startym serem. Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową Frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką.

Smacznego!

Ewelina Duchnik



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama