Sprężyste, mięciutkie pyzy ziemniaczane idealnie współgrają z pełnym aromatu sosem pietruszkowym i smakowitymi kurkami. Pyzy ziemniaczane można wykonać samemu, zajmuje to jednak sporo czasu i wymaga niemałej wprawy. Wyjątkowo wygodnym rozwiązaniem, które zaoszczędzi mnóstwo czasu i pracy, będzie skorzystanie z gotowych pyz ziemniaczanych. Warto postawić na sprawdzone produkty smakujące jak domowe – dokładnie takie, jak wykorzystane w przepisie, gotowe mrożone pyzy ziemniaczane Jawo, które są pyszne, łatwe w przygotowaniu i dodatkowo charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i soli.
Porcja na 2-3 os.
Składniki:
opakowanie pyz ziemniaczanych Jawo
sos:
40 dag kurek
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
1 duża cebula
3 łyżki masła
1/2 pojemniczka (25 dag) śmietany 12%
do smaku: sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Dokładnie oczyść grzyby, opłucz i osącz, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurki, posiekaj drobno pietruszkę i ok ¾ dodaj do kurek, resztę natki zostaw do przyozdobienia gotowego dania. Duś całość ok. 20 minut na średnim ogniu, tak by sos mógł odparować, dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. W międzyczasie ugotuj pyzy ziemniaczane Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – czas gotowania 7 minut. Polej gorące pyzy sosem i posyp resztą natki.
Wskazówka:
Jeśli nie mamy świeżych kurek z powodzeniem możemy wykorzystać powszechnie dostępne w sklepach kurki mrożone.
Smacznego!
Aneta Rymarska
Napisz komentarz
Komentarze