Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
środa, 15 stycznia 2025 10:45
Reklama

Robert Muzyczka zdradza nam sekret wypieku idealnego świątecznego sernika

Co sprawia, że sernik króluje na bożonarodzeniowym stole? Jego ponadczasowy smak i tradycyjny sposób przygotowania. Te dwie rzeczy powodują, że jest on bezkonkurencyjnym świątecznym wypiekiem. Wystarczy skorzystać z kilku trików, by szybko przygotować pyszny sernik i zachwycić jego smakiem całą rodzinę.

Autor: sernik z rosą

Przepis na sernik z rosą

Składniki na spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej)

•             1,5 szklanki mąki pszennej

•             łyżeczka proszku do pieczenia

•             ¼ szklanki cukru

•             jajko

•             żółtko

•             80 g Masła Ekstra Piątnica

 

Sposób przygotowania spodu

Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.

 

Masa serowa

Składniki

•             kilogram Twarogu Sernikowego Piątnica

•             ¾ szklanki cukru

•             ½ szklanki Śmietanki 30% Piątnica

•             ½ szklanki Mleka Wiejskiego Piątnica    

•             2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

•             opakowanie cukru wanilinowego

•             2 jajka

•             4 żółtka

•             ½ szklanki wiórek kokosowych

•             4 łyżki cukru

•             szklanka rodzynek

 

Sposób przygotowania masy serowej

Najpierw zalewamy szklankę rodzynek gorącą wodą, by zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszamy następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Tak przygotowaną wlewamy do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę. W międzyczasie ubijamy z białek

i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wykładamy ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posypujemy sernik wiórkami kokosowymi i podpiekamy go jeszcze przez 10 minut w temp. 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama