Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
środa, 15 stycznia 2025 06:28
Reklama

Robert Muzyczka zdradza nam sekret wypieku idealnego świątecznego sernika

Co sprawia, że sernik króluje na bożonarodzeniowym stole? Jego ponadczasowy smak i tradycyjny sposób przygotowania. Te dwie rzeczy powodują, że jest on bezkonkurencyjnym świątecznym wypiekiem. Wystarczy skorzystać z kilku trików, by szybko przygotować pyszny sernik i zachwycić jego smakiem całą rodzinę.

Autor: sernik z rosą

Patenty na wagę smaku

Puszysty i kremowy sernik na święta to marzenie wielu gospodyń domowych. Aby ciasto przybrało odpowiednio lekką i tym samym puszystą formę, należy do uprzednio przygotowanej masy serowej dodać ubite na sztywno białko jajka. Równie ważna w przypadku sernika jest jego wilgotność. Idealny powinien po prostu rozpływać się w ustach. Tutaj z pomocą przychodzą dodane do masy serowej rodzynki, pokrojone w kostkę mango lub kawałki brzoskwini. Nadadzą one sernikowi nie tylko pyszny owocowy aromat, ale przede wszystkim sprawią, że będzie kremowy w smaku i wilgotny.

Jest jeszcze jedna ważna rada dla smakoszy rodzynek w serniku – mówi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – Z racji tego, że są suche i przez to trochę twarde, warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie. Gdy już zmiękną, obtaczamy tylko rodzynki w mące, a następnie dodajemy je do gotowej masy sernikowej. Dzięki temu zabiegowi nie opadną na dno ciasta i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie świątecznego wypieku – dodaje.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama