Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 listopada 2024 04:35
Reklama

Nowe menu szkolnych sklepików

Od września szkolne sklepiki zmienią się nie do poznania. Wszystko przez otyłość wśród uczniów – co piąte dziecko w Polsce w wieku szkolnym ma nadwagę. W ramach walki o zdrowie najmłodszych, Minister Zdrowia sporządził listę szczegółowych kryteriów, które musi spełniać żywność sprzedawana w szkołach. Jakie produkty znajdziemy na półkach?
Nowe menu szkolnych sklepików
Koniec z niezdrowymi przekąskami – chipsy, cukierki, gazowane napoje nie mają już prawa trafić do szkolnych sklepików. Według rozporządzenia Ministra Zdrowia dzieci w szkole będą mogły kupić kanapki, surówki, warzywa i owoce. Wszystkie produkty muszą spełniać wyśrubowane kryteria: dopuszczone są tylko kanapki z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego. Nie mogą one zawierać soli, sera topionego, sosów, oprócz keczupu przygotowanego ze 120 g pomidorów na 100 g produktu, wędliny zawierającej więcej niż 10 g tłuszczu na 100 g produktu.
 
Przekąski, które oprócz surowych warzyw i owoców mogą pojawić się na półkach to produkty zbożowe lub przetworzone warzywa i owoce. Nie mogą one zawierać jednak dodatku cukru ani środków słodzących, muszą też mieć określoną zawartość soli (do 0,12 g na 100 g produktu) lub być zupełnie ich pozbawione.
 
–Wymogi nałożone przez Ministerstwo są bardzo restrykcyjne, nie spełnia ich nawet większość żywności ekologicznej. Na polskim rynku jest zaledwie kilkanaście produktów, które nadają się do sklepików, np. batoniki produkowane całkowicie z suszonych owoców czy owocowe rollsy – wyjaśnia Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl, która zaopatruje sklepiki szkolne w zdrowe przekąski.
 
Na półki sklepikowe mogą też trafić produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, maślanki, mleko smakowe, serki homogenizowane, ale muszą zawierać poniżej 10 g cukru i 10 g tłuszczu na 100 g produktu i nie mogą być słodzone sztucznymi słodzikami. Dzieci będę je popijać wodą, mlekiem, koktajlem lub sokiem owocowym i warzywnym. Oczywiście bez dodatku cukru i substancji słodzących. Sklepikarze mogą też przygotować na miejscu herbatę, kawę zbożową i napary owocowe, słodzone jedynie miodem pszczelim.
 
- Od kilku lat obserwuję branżę zdrowych słodyczy, pojawiają się w niej coraz to lepsze produkty – pod względem jakości składników i smaku. Jednak nawet jeśli pojawią się one w sklepikach, trzeba pamiętać o podstawie, bez której cały eksperyment się nie uda – o edukacji żywieniowej. Zarówno na lekcjach, jak i w domu powinno się tłumaczyć dzieciom, po co to całe zamieszanie – tłumaczy przedstawicielka Stewiarnia.pl. – Przyczyną otyłości nie jest tylko nadmiar cukru w diecie ale również… niewiedza a w skrajnych przypadkach niedbalstwo dietetyczne rodziców. Szkoła nie zmieni nawyków żywieniowych dzieci, jeśli naukę zdrowego odżywiania będą sabotować rodzice – dodaje Straszewska. 
 
Maria Migdał

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama