W polskiej kuchni ziemniaki mają bogatą tradycję.
-Ziemniaki, chociaż czasem owiane złą sławą ze względu na częste towarzystwo ciężkich i tuczących sosów, są tak naprawdę bardzo dobrym elementem diety. Są niskokaloryczne i bogate w witaminę C, beta-karoten, potas oraz fosfor. Za ich pomocą można przygotować wiele ciekawych dań i to niekoniecznie tradycyjnych. Wystarczy dodać kilka ciekawych składników, które podkreślą ich smak. Doskonale sprawdza się w tej roli inne warzywa, np. papryka, pieczarki, czosnek czy cebula. Warto sięgnąć również po ser żółty, który pod wpływem temperatury stworzy pyszną, serową pierzynkę – mówi Ewa Polińska.
Więcej o samych ziemniakach piszemy tu:
Do naszych placków potrzebujemy mąkę, jajko, stare ziemniaki i oczywiście sól. Dodatki, to już inna kwestia...
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze