Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 08:31
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

GIS ostrzega: popularne jajka z salmonellą

Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrolę, która wykazała obecność bakterii salmonelli w jednej z partii popularnych jajek. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega i wyjaśnia, jak sprawdzić, czy posiadamy wadliwy produkt.

Autor: iStock

W komunikacie GIS czytamy, że na powierzchni skorupek jaj stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Szczególne zagrożenie dotyczy użycia produktu bez wcześniejszej obróbki termicznej. Zaleca się jednak całkowitą rezygnację z ich spożywania, aby uniknąć ryzyka zachorowania na salmonellozę.

Jak sprawdzić, czy kupiliśmy jajka z bakterią?

Aby to zweryfikować, należy porównać informacje zawarte na pudełku. Jeśli są dokładnie takie, jak opisane poniżej, możemy mieć pewność, że ostrzeżenie dotyczy zakupionego przez nas produktu. Oto szczegóły:

Produkt: Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.

Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021

Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A

Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE




Źródło: GIS

Jakie działania zostały podjęte?

O wykrytej nieprawidłowości został poinformowany Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mińsku Mazowieckim, który odpowiada za nadzorowanie producenta wadliwych jaj. Natychmiast po ujawnieniu bakterii rozpoczęto proces wycofywania produktu z obrotu. Producent, INVEST MICHEL SP.J., na etapie wewnątrzzakładowym, nie stwierdziła nieprawidłowości podczas badań higienicznych i laboratoryjnych, dlatego trwa postępowanie wyjaśniające okoliczności powstałej sytuacji. Poinformowano również fermę, z której jaja pochodziły.

Producent apeluje o zwrot

Producent prosi wszystkich konsumentów, którzy nabyli kwestionowane jajka o kontakt pod nr tel. 606 990 211. Klienci mogą liczyć na zwrot równowartości zakupu lub jego wymianę na pełnowartościowy. Warunkiem jest dostarczenie jajek w oryginalnym opakowaniu, które umożliwi identyfikację partii produktu.

Jednocześnie firma ostrzega, że w wyniku bezpośredniego kontaktu, bakterie mogą przenosić się na inne powierzchnie.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Knagulec 21.06.2021 19:37
Gumowiec zeżarł jajco i cisza

Knagulec 21.06.2021 15:15
Knaga lubi jajka *** ***

Jajcarz 21.06.2021 14:46
Polska jako jedyne państwo w Europie dopuszcza do obrotu jaja i drób zarażone salmonellozą. Niby po obróbce termicznej. Stąd te masowe zatrucia pokarmowe.

Moher 21.06.2021 13:27
Jaja jak berety

o|o 21.06.2021 13:13
I co z tym goglem moglem który zeżarłem?

kura 21.06.2021 13:05
Ale jaja!

Jajcarz 21.06.2021 12:45
Korzyści są większe niż ryzyko więc będę żarł te jaja

kogut 21.06.2021 12:14
Potworne!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama