Polskie klasyki
Choć coraz więcej eksperymentujemy, nie potrafimy obejść się bez odwiecznych klasyków.
W grillowym menu typowego Polaka króluje więc mięso. Według badania TNS OBOP dla Tesco Polska większość z nas wrzuca na ruszt kiełbaski (88%), karkówkę (62%), czy drób (55%). Coraz częściej grillujemy też ryby, warzywa i owoce, czy grzyby. Niektórzy wybierają też sery. Do tego uwielbiamy ketchup i musztardę oraz czosnek.
A jak to robią nasi Europejscy sąsiedzi?
Grillowanie to jednak nie tylko domena Polaków. Ta forma spędzania wolnego czasu znana jest i lubiana jak Europa długa i szeroka. Międzynarodowy zespół Shopalike przygotował listę smakołyków, bez których nie wyobrażają sobie grilla mieszkańcy innych europejskich państw. 12 dań obejmuje nie tylko potrawy, które pieczemy na ruszcie (szwedzki wieprzowy Flintastek, czy francuskie merguezy), ale też towarzyszące im smakołyki (jak niemiecka Kartoffelsalat, czy włoska Insalata di riso). Nie zabraknie też ryb (hiszpańskie sardynki, czy fiński łosoś) oraz wyjątkowych dań, jak węgierski gulasz pieczony nad ogniskiem, czeskie piwne kiełbaski, czy holenderskie plastry boczku. Dla amatorów kanapek, znajdzie się tureckie kumru, duński pølser, czy bośniackie ćevapi.
Być może zatem warto w tym roku obok tradycyjnej kiełbaski, czy karkówki, przygotować na grillu którąś z naszych propozycji. Na pewno zyskamy tym punkty u znajomych oraz podniesiemy nasze grillowanie na jeszcze wyższy poziom.
Z samymi daniami można się zaś zapoznać na stronie projektu:
http://www.shopalike.pl/dookola-europy-w-12-dan-na-grilla/
Spróbujcie i bawcie się dobrze!
Paweł Kobryński
Napisz komentarz
Komentarze