Wielkanocny baranek z domowego masła
Czego będziemy potrzebować?
- śmietanka 42% 200ml (np. od OSM Piątnica – 2szt.)
- mikser
- wysokie naczynie
- drewniana foremka
Wykonanie domowego masła:
Dwie schłodzone śmietanki wlać do wysokiego naczynia, a następnie ubijać ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Wykonanie baranka z masła:
Formę do baranka należy namoczyć w zimnej wodzie. Następnie posypać solą i wypełnić domowym masłem. Gotowego baranka wstawić do zamrażalnika na ok. 20 minut.
Napisz komentarz
Komentarze