Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 16 stycznia 2025 01:50
Reklama

Fritatta z patelni – pomysł na szybkie i łatwe danie z wykorzystaniem brukselki

Mała, zielona i pyszna. To właśnie… brukselka! Młodsza kuzynka kapusty kryje w sobie więcej, niż ktoś mógłby przypuszczać. Zaliczana do tzw. warzyw młodości, zawiera silne przeciwutleniacze wspierające funkcje obronne organizmu. Dodatkowo jest źródłem witaminy C - zaledwie 150 g brukselki wystarczy, aby pokryć całościowe, dzienne zapotrzebowanie na ten składnik! Sięgnijmy więc po pyszne i pełne zdrowych właściwości brukselki, wykorzystując je w ulubionych daniach.

Autor: Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach

A już dziś, proponujemy spróbować przepis na Fritattę wprost z patelni, czyli brukselki i groszek w roli głównej!

Fritatta z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

Składniki:

- 200 g świeżych brukselek

- 100 g surowego groszku (może być mrożony)

- 6 jajek

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 3 łyżki masła

- 150 g sera Aldamer MSM Mońki

- sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem smażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć, aż zacznie ścinać się po brzegach. Fritattę posypać serem startym na grubych oczkach i poczekać, aż lekko stopnieje. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C i wstawić omlet na ok. 12 min do podpieczenia i stopienia sera.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama