Wafle z masą kakaowo - orzechową
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- domowe masło na bazie
2 Śmietanek 42% (np. od OSM Piątnica) 250g
- cukier brązowy 150g
- kakao 3 łyżki
- mleko 200ml
- orzechy włoskie łuskane 150g
- chałwa 150g
- wafle suche ok. 200g
Wykonanie domowego masła:
Dwie schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Wykonanie deseru:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao. Podgrzewając mieszać, aż cukier prawie zniknie. Następnie dodać mleko i zagotować. Dodać posiekane lub zmielone orzechy i wkruszyć chałwę. Wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jeszcze letnią masą posmarować wafle, całość skleić. Zawinąć w folię spożywczą, przycisnąć czymś ciężkim i odstawić do lodówki. Gdy wafle będą dobrze wychłodzone pokroić na porcje.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze