Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
środa, 15 stycznia 2025 11:29
Reklama

Przepis na sylwestrowego śledzia

Królują na polskich stołach podczas wielu imprez w gronie przyjaciół, zatem na tej wyjątkowej w roku – sylwestrowej - także nie może ich zabraknąć. Śledzie w sosie śmietanowo– koperkowym, bo o nich mowa, będą prostą i szybką przekąską, która podbije serca gości. Witając Nowy Rok w towarzystwie takiego przysmaku na pewno będziemy się świetnie bawić!

Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym

Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

 

- Śmietana 18% „Piątnica” 200g                           1szt.

- filety śledziowe                                                     6szt.

- majonez                                                                 1 łyżka

- koperek świeży                                                     1 pęczek

- cukier                                                                     1 płaska łyżeczka

- sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

 

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki.

Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo - koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

 

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama