Karpia można przygotować na mnóstwo różnych sposobów, z czego każdy z pewnością okaże się pyszny i w inny sposób podkreśli smak oraz aromat samej ryby. Pamiętajmy też, że podczas kulinarnych zmagań można sięgać do tradycji, ale warto też eksperymentować. - Najpopularniejsza forma jego podania to oczywiście karp panierowany, znany i lubiany w całym kraju. Pamiętajmy, że mimo dobrego smaku, podczas procesu smażenia ryba traci cenne wartości odżywcze – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej - Chcąc urozmaicić dotychczasowy sposób jej przyrządzania, warto podać karpia zapieczonego np. z serem żółtym i pieczarkami. Wybierzmy także taki rodzaj sera, który charakteryzuje się wysoką topliwością oraz podczas obróbki termicznej nie straci swojego smaku, np. Gouda MSM Mońki – dodaje Ewa Polińska.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc wykorzystać zdobytą wiedzę i… nieco zmodyfikować przepis na tegorocznego karpia, który pojawi się na wigilijnym stole. Szczególnie zachęcamy do wypróbowania naszego autorskiego przepisu na świątecznego karpia zapiekanego z żółtym serem i pieczarkami!
A teraz nasz przepis.
Napisz komentarz
Komentarze