Głównym zadaniem młodych poszukiwaczy smaków jest wyszukanie w rodzinnych pamiątkach i dokumentach, fotografiach lub na podstawie rozmów, tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Następnie uczniowie opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy przedstawiają na pisemnych zgłoszeniach. Jednym z punktowanych elementów konkursu jest pokazanie na współczesnym zdjęciu przygotowanych produktów i potraw. Ten punkt konkursu ma zachęcić młodzież do wspólnego gotowania z rodzicami, dziadkami, podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne. – Konkurs to z jednej strony nauka o produktach tradycyjnych i budowanie tożsamości kulinarnej, a z drugiej możliwość odkrycia nowych smaków, które w przyszłości mogą uzyskać wpis na Liście Produktów Tradycyjnych – mówi wicemarszałek Jarosław Rzepa.
Laureaci konkursu otrzymają nagrody rzeczowe ufundowane przez Województwo Zachodniopomorskie. Zostanie wybranych maksymalnie 30 laureatów (1-3 miejsce oraz max. 7 wyróżnień w trzech kategoriach wiekowych). Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 26 kwietnia 2017 roku.
Głównym celem konkursu jest zainteresowanie młodych ludzi tematyką produktów i potraw tradycyjnych, zainspirowanie do wspólnego rodzinnego gotowania i odkrywania kulinarnego dziedzictwa Pomorza Zachodniego. Woj. Zachodniopomorskie ma obecnie 39 produktów tradycyjnych na liście prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zgłoszenia można przesyłać do 24 marca 2017 r. na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ul. Korsarzy 34, 70-540 Szczecin, z dopiskiem: Wydział Rolnictwa i Rybactwa, Konkurs „Poszukiwacze Smaków”. O przyjęciu zgłoszenia decyduje data stempla pocztowego. Zgłoszenia, które wpłyną po terminie, nie będą rozpatrywane. Dodatkowe informacje: http://www.wrir.wzp.pl/ Organizatorem konkursu „Poszukiwacze smaków” jest Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego.
Napisz komentarz
Komentarze