Policjanci z Referatu Wodnego w Szczecinie przeprowadzają wzmożone działania kontrolno -prewencyjne mające na celu zadbanie o bezpieczeństwo korzystających z kąpieli wodnych i słonecznych. W związku z akcją kontrolowali również jednostki pływające, sprawdzali uprawnienia oraz stan trzeźwości sterników.
Już po raz dwunasty zespół Kalimera zorganizował Spotkanie Śpiewających Przyjaciół. Nad samą Odrą w Bielinku, w gm. Cedynia w sobotę, 10 czerwca 2017 r. zespoły śpiewacze prezentowały swoje talenty i twórczość artystyczną.
Impuls 36 WE to nowy pociąg pomalowany na złoty kolor. Zainaugurował swoje podróże podczas złotego tygodnia. W tym czasie kilkakrotnie przyjeżdżał do Gryfina i Chojny.
Czerwcowe, ciepłe dni wymagają dodatkowego wsparcia. Z pomocą przychodzą owocowe koktajle, które zapewnią solidną dawkę witamin i potrzebne orzeźwienie podczas letniego sezonu. Poznajcie przepis na koktajl bez laktozy z aksamitnym awokado!
Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni. Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania. Odpowiednio ugotowane, miękkie i delikatne, zaserwowane z aksamitnym kremem ziemniaczanym są doskonałą propozycją zdrowego i smacznego dania na lato.
Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.
Co stanowi o wyjątkowości warzyw i owoców? Liczne badania naukowców potwierdzają, że są one nieocenionym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a w konsekwencji – niezbędne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Okazuje się jednak, że produkty te mają także inną, zaskakującą właściwość – mogą zwiększać nasze poczucie szczęścia!
Oswojeni z zasadami kuchni fusion śmiało sięgamy po polskie warzywa i chętnie nadajemy im nowe oblicze. Najlepszym przykładem są ziemniaki, które od wieków obecne na naszych stołach, dziś stają się głównym składnikiem egzotycznych dań rodem z wielu zakątków Europy. Portugalskie Caldo Verde, francuski Gratin czy Casserole – wybór inspiracji jest ogromny. Oryginalnie przyprawione, zestawione w ciekawe połączenia smaków ponownie zyskują nasze zainteresowanie. I słusznie!
W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu i na każdym kroku kuszą nas coraz bardziej wymyślne mięsne specjały, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka, które urzekną nie tylko pasjonatów niecodziennych odkryć kulinarnych, ale przede wszystkim miłośników kuchni wegetariańskiej. Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami przygotujemy tradycyjny amerykański obiad w zupełnie nowej odsłonie.
-Mamy problem z drogą Polesiny-Żelechowo. Jest tyle dziur, że trudno tędy przejechać – skarży się Mieczysław Rodak , sołtys Polesin. O możliwość poprawy drogi gminnej zapytał na ostatniej sesji Rady Gminy w Widuchowej.
Chwyć czerwoną nitkę – oddaj krew potrzebującym. Pod takim hasłem odbędzie się 10 czerwca 2017 r. w Szczecinie piknik rodzinny inaugurujący „Trasę czerwonej nitki”, czyli ogólnopolską kampanię społeczną propagującą krwiodawstwo. Wystąpią m.in. Mrozu i Bubliczki. Będą strefy aktywności dla dzieci i młodzieży, pokazy sportowe, symulatory bezpiecznej jazdy.
Komornicy oraz asesorzy Izby Komorniczej w Szczecinie od 6 czerwca 2017 r. pełnią dyżury przy obsłudze Infolinii Krajowej Rady Komorniczej – informuje za naszym pośrednictwem Agnieszka Kociemba, zastępca rzecznika prasowego Rady Izby Komorniczej w Szczecinie.
Do 20 czerwca trwają zapisy na bezpłatne zajęcia przyrodnicze dla szkół z woj. zachodniopomorskiego, które odbędą się w okresie wrzesień – grudzień br. w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów. W ramach „Zupełnie innej lekcji przyrody” uczniowie szkół podstawowych i gimnazjów będą mieli okazję wcielić się w rolę badaczy i sprawdzić, co można znaleźć w kropli wody oraz to, jak powstaje nadmorski klif. Organizatorem projektu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Na łowisku Wyspa Pucka w Szczecinie rozegrane zostały Mistrzostwa Okręgu Szczecińskiego w dyscyplinie spławikowej. W tych dniach do rywalizacji przystąpili najlepsi zawodnicy spławikowi swoich kół i klubów, ale również zawodnicy klasyfikacji GP 25 wraz z kadrą okręgu. W szranki stanęły kobiety, kadeci, juniorzy i najliczniejsza grupa, czyli czterdziestu seniorów. Mistrzostwa Okręgu to impreza, z której tylko zwycięzcy poszczególnych kategorii udadzą się na Mistrzostwa Polski w dyscyplinie spławikowej. Koło PZW Odra Chojna reprezentowało czterech zawodników Marek Wysokiński, Mariusz Strzelczyk, Kamil Skiba i Paweł Bucyk, a w ostatniej chwili z rywalizacji wypadł Marcin Przybyła
-Sprawę ogłowienia lip na ulicy Grunwaldzkiej poruszył na ostatniej sesji Rady Gminy w Widuchowej sołtys tej miejscowości Janusz Wełpa. -Nie możemy wymusić na zarządcy ale rozmowy trwają i mam nadzieję, że pozytywnie się zakończą - mówi Anna Kusy-Kłos, wójt Widuchowej.