Wystarczy kilka najprostszych składników oraz kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!
Soczyste burgery buraczane z aldamerem
SKŁADNIKI:
• 150 g buraków
• 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
• 1 jajko
• 1 łyżka mąki kukurydzianej
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz czarny i majeranek do smaku
• olej rzepakowy do smażenia
• 8 plasterków sera Aldamer MSM Mońki
• 4 bułki do burgerów
• 2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)
WYKONANIE:
Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze