Głównym celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, a także zachęcanie mieszkańców województwa do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent/wytwórca wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniający kryteria konkursowe (link do regulaminu poniżej).
Produkty będą oceniane w kategoriach: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, Produkty regionalne pochodzenia roślinnego, Napoje regionalne, Inne produkty regionalne.
W konkursie na najlepszą potrawę regionalną mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Karty zgłoszeń zawierać muszą przepisy z dokładnym wykazem użytych produktów, a także opis związku dań z regionem i historią oraz z tradycją kulinarną regionu. Ilość ekip startujących w nie może przekroczyć sześciu, dlatego w przypadku większej liczby zgłoszeń jury dokona wyboru startujących. Menu konkursowe składa się z dwóch dań: 1) zupy lub przystawki, 2) dania głównego. Wybrane ekipy będzie przygotowywała swoje potrawy podczas finału konkursu 26 lipca w Szczecinie.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody „Perła 2014”. Radosław Soćko
Napisz komentarz
Komentarze