Stragan zdrowej żywności
Jak ważne jest zdrowe odżywianie, wszyscy wiemy, lecz nie zawsze starcza czasu i chęci aby na co dzień przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki. Nauczyciel uczy dzieci, że owoce i warzywa są bardzo ważne i istotnie wartościowe w witaminy w naszym codziennym życiu.
W czwartkowe popołudnie 14 maja w ogrodzie naszego przedszkola zorganizowany został „Stragan zdrowej żywności”, promujący zdrowe odżywianie poprzez urozmaicone posiłki. Organizatorka przedsięwzięcia to nauczycielka M.Furman.
Znalazły się tam przetwory owocowe i warzywne: soki, kompoty, dżemy, powidła, konfitury, surowe, pieczone lub suszone owoce i warzywa z grupy Żabek; ciasta marchewkowe pieczone przez grupę Pszczółek i bezglutenowe wykonane przez grupę Biedronek; surowe marchewki wraz z sosami do wyboru od grupy Smerfów; ciasteczka kukurydziano-owsiane smażone przez panią Agnieszkę Madej, sok brzozowy od pana Marka Kozaneckiego, orzechy włoskie i laskowe oraz prażony słonecznik.
Wszystkie produkty były opisane i zachęcające do degustacji. Wzrok przyciągały kolorowe przekąski, a największą popularność zdobyły prażony słonecznik, frytki selerowe, fasolka marynowana i ogórki w zalewie z rodzynkami.
Dziękujemy: pani Agnieszce Madej, rodzicom, babciom, czyli wszystkim, którzy dołączyli do naszej akcji promowania zdrowej żywności i kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci w wieku przedszkolnym.
M.Furman
Napisz komentarz
Komentarze