Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 10 stycznia 2025 08:19
Reklama
Reklama
Reklama

Oni wiedzą, co jest najlepsze!

Frytki selerowe, fasolka marynowana, ogórki w zalewie z rodzynkami oraz prażony słonecznik zdobyły największą popularność. Smacznie, zdrowo, kolorowo i do tego apetycznie - tak brzmi hasło tegorocznego planu pracy w Gminnym Przedszkolu w Widuchowej.

Stragan zdrowej żywności

Jak ważne jest zdrowe odżywianie, wszyscy wiemy, lecz nie zawsze starcza czasu i chęci aby na co dzień przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki. Nauczyciel uczy dzieci, że owoce i warzywa są bardzo ważne i istotnie wartościowe w witaminy w naszym codziennym życiu.

W czwartkowe popołudnie 14 maja w ogrodzie naszego przedszkola zorganizowany został „Stragan zdrowej żywności”, promujący zdrowe odżywianie poprzez urozmaicone posiłki. Organizatorka przedsięwzięcia to nauczycielka M.Furman.

Znalazły się tam przetwory owocowe i warzywne: soki, kompoty, dżemy, powidła, konfitury, surowe, pieczone lub suszone owoce i warzywa z grupy Żabek; ciasta marchewkowe pieczone przez grupę Pszczółek  i bezglutenowe wykonane przez grupę Biedronek; surowe marchewki wraz z sosami do wyboru od grupy Smerfów; ciasteczka kukurydziano-owsiane smażone przez panią Agnieszkę Madej, sok brzozowy od pana Marka Kozaneckiego, orzechy włoskie i laskowe oraz prażony słonecznik.

Wszystkie produkty były opisane i zachęcające do degustacji. Wzrok przyciągały kolorowe przekąski, a największą popularność zdobyły prażony słonecznik, frytki selerowe, fasolka marynowana i ogórki w zalewie z rodzynkami.

Dziękujemy: pani Agnieszce Madej, rodzicom, babciom, czyli  wszystkim, którzy dołączyli do naszej akcji promowania zdrowej żywności i kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci w wieku przedszkolnym.

M.Furman 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama