Nie jest to przysmak dla każdego. Nie każdy bowiem umie docenić smak szparagów. Dlatego wiele osób zupełnie nie rozumie tego wiosennego szału, kiedy zaczyna się zbór szparagów. A ten właśnie wystartował.
Tanio nie jest
Sezon trwa krótko, a świeżych szparagów nie ma w innej porze roku. Dlatego jest to dosyć drogi przysmak.
– Cena szparaga nie powinna przekroczyć w tym sezonie 20-25 zł za kilogram, bo też nie może być ona windowana za wysoko – mówił na początku kwietnia Arian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga w rozmowie z sadyogrody.pl.
Tłumaczy przy tym, że wpływ na cenę będą miały oczywiście koszty produkcji.
– Tu głównie chodzi o paliwo przy zbiorze i transporcie oraz koszty zbioru. Ceny energii, gazu, węgla nie wpływają zasadniczo na produkcję szparaga, bo jest to uprawa polowa, gdzie w dodatku ochronę chemiczną stosuje się dopiero po zbiorach – wyjaśnia.
Ile teraz kosztują szparagi?
Spadają z tygodnia na tydzień. Jeszcze kilka dni temu pęczek (pół kilograma) kosztował 20 zł. Obecnie średnia cena na giełdzie rolnej w Elizówce to 13 zł.
Na rynku Bronisze jest podobnie. Najtańsza opcja to 18 zł za kilogram, a najwyższa cena wynosi 32 zł.
Średnia cena za kilogram szparagów to 28 zł.
Napisz komentarz
Komentarze