Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 22 listopada 2024 13:52
Reklama dotacje rpo
Reklama

Królem wiosny jest... czerwony pomidor?

Niektórzy mówią, że rzodkiewka, a inni , ze sałata. jednak króle wiosny został okrzyknięty polski pomidor. Dlaczego? Kolorowe, zdrowe i pyszne wiosenne kanapki z pomidorami w roli głównej. Co powiecie na pyszne wiosenne kanapki?
  • Źródło: PAP MediaRoom
Królem wiosny jest... czerwony pomidor?
By się zjadło...

Źródło: PAP MediaRoom

Wiosna to czas odrodzenia natury, a na naszych stołach zaczynają królować świeże, kolorowe produkty, które tchną w nasze posiłki nowe życie. Polski pomidor, dostępny przez cały rok, wiosną prezentuje się szczególnie okazale, oferując smaki, których tęsknimy przez cały rok. Soczysty, pełen witamin i antyoksydantów, jest idealnym składnikiem na lekkie, zdrowe i niezwykle kolorowe kanapki. Oto pięć pomysłów na to, jak wykorzystać wiosenny potencjał polskich pomidorów, tworząc wyjątkowe kanapki, które zadowolą każdego smakosza.

1. Kanapka z awokado i pomidorem

Składniki:

chleb pełnoziarnisty
    dojrzałe awokado
    świeży polski pomidor
    sól morska, świeżo mielony pieprz
    kilka kropel soku z limonki
Aksamitne awokado w połączeniu z soczystym pomidorem na chrupiącym chlebie pełnoziarnistym to prostota, która zachwyca smakiem. Awokado rozgnieć na kanapce, dodaj plasterki pomidora, dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki dla orzeźwienia.

2. Kanapka z ricottą i pieczonymi pomidorami

Składniki:

bagietka lub ciemny chleb
    ricotta
    pomidory koktajlowe
    oliwa z oliwek
    świeże zioła (bazylia lub oregano)
Ricotta, lekka i kremowa, stanowi idealne tło dla intensywnie smakujących pieczonych pomidorów koktajlowych. Piecz pomidory z oliwą i ziołami, a następnie umieść na chlebie posmarowanym ricottą.

3. Kanapka z jajkiem w koszulce i pomidorem

Składniki:

jasny chleb pszenny
    jajko w koszulce
    polski pomidor
    szpinak baby
    sól, pieprz
Kanapka z jajkiem w koszulce, świeżym pomidorem i garścią świeżego szpinaku to propozycja dla miłośników klasyki w nowoczesnym wydaniu. Warstwy tekstur i smaków zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

4. Kanapka z hummusem i pomidorem

Składniki:

chleb żytni
    hummus
    pomidor
    ogórek zielony
    kiełki słonecznika
Połączenie kremowego hummusu z chrupiącym ogórkiem, soczystym pomidorem i kiełkami słonecznika na chlebie żytnim to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarczy energii na cały dzień.

5. Kanapka z serem brie i pomidorem

Składniki:

chleb wiejski
    ser brie
    polski pomidor
    rukola
    musztarda miodowa
Delikatny ser brie w towarzystwie słodkiego polskiego pomidora, pikantnej rukoli i lekko słodkiej musztardy miodowej na puszystym chlebie wiejskim to propozycja, która łączy w sobie bogactwo smaków i tekstur.

Te i inne przepisy na wyjątkowe dania z polskich warzyw znajdziesz na www.mocpolskichwarzyw.pl.

Kanapki z polskimi pomidorami to idealna propozycja na lekki wiosenny posiłek. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś klasycznego, czy nowoczesnego, te pięć pomysłów z pewnością zainspiruje Cię do eksperymentowania z kolorowymi i zdrowymi składnikami. Polski pomidor, król wiosny, zasługuje na szczególne miejsce na naszych stołach - nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne.

Moc Polskich Warzyw

Moc Polskich Warzyw to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

W maju 2023 r. zainaugurowano już czwartą z kolei odsłonę kampanii, która z roku na rok przybiera na sile dzięki stosowaniu innowacyjnych metod i docieraniu do coraz większego grona konsumentów.

Źródło informacji: Brandmtes


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

kuchenne rozwolnienie o sory rewolucje ha haa h 14.04.2024 09:04
królem wiosny jest hells kitchen z bieronki omlet kakaowy na surowo ha haah kapitan bomba przysmak lewicy darka ministry ha ha ah

Knagulec. 13.04.2024 19:08
Król pyr pyr a królowa to Kudłata

A. Żmijewski 13.04.2024 09:09
Nie tylko wiosny pyr pyr, i zasadniczo nie tylko królem. Ogrodowe pomidory że szklarni są cesarzem, imperatorem, fürerem całorocznego menu pyr pyr

A LUBIE POMIDORY TE OGRODOWE ZE SZKLARNI HA HA AH 13.04.2024 20:16
JESTEŚ KRÓLEM HA HA AH

Dietetyk 13.04.2024 08:49
Wiosna i pomidor ? Co za głupota Teraz to mamy pomidory naszpikowane chemią bez smaku i zapachu .Zawsze priorytetem powinny być sezonowe warzywa. Szparagi się zaczęły ..królewskie warzywo. .niestety nie docenione w Polsce

królestwo rotacyjne 13.04.2024 01:08
A w Chojnie teraz jest królowa, ale będzie król.

smakosz 13.04.2024 00:16
Awokado dałbym na spód, a pomidory na wierzch!

taki jeden 12.04.2024 23:43
Najbardziej z tego tematu ucieszy się pyr pyr :)))))

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklamadotacje rpo
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama