Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
środa, 20 listopada 2024 04:40
Reklama

Jak bezpiecznie rozpakowywać i zabezpieczać żywność w czasach epidemii koronawirusa

W czasie epidemii i wszystkich obostrzeń sanitarnych niezwykle ważne jest, aby przestrzegać zaleceń wydawanych przez Ministerstwo Zdrowia. Jednocześnie, jak wynika z danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), na chwilę obecną nie ma potwierdzenia, że żywność może być „źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2”. Nie zmienia to jednak faktu, że wszyscy powinniśmy zachować ostrożność i odpowiednio zadbać o produkty spożywcze, które kupujemy.
Jak bezpiecznie rozpakowywać i zabezpieczać żywność w czasach epidemii koronawirusa

Autor: fot. gov.pl

Główny Inspektorat Sanitarny wskazuje, że główną drogą przenoszenia się koronawirusa jest droga kropelkowa i bezpośrednia styczność z osobą zarażoną. Jednak, jak wskazują naukowcy i lekarze, koronawirus może się utrzymywać na różnych powierzchniach nawet od kilku do kilkudziesięciu godzin. Dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiednich zasad związanych z przechowywaniem żywności. Jakie to zasady?

  1. Przed rozpakowaniem zakupów należy dokładnie umyć ręce – najlepiej zgodnie z instrukcją Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
  2. Przed i po wyjęciu produktów należy dokładnie umyć blat i wszystkie powierzchnie, z których korzystamy w trakcie rozpakowywania zakupów.
  3. Przy wyjmowaniu produktów należy oddzielić produkty świeże (np. owoce i warzywa) od tych standardowo pakowanych w pudełka czy torebki.
  4. Opakowania plastikowe zdjęte z warzyw i owoców należy niezwłocznie wyrzucić do kosza na śmieci, a produkty umyć dokładnie wodą.
  5. Przed schowaniem świeżych produktów do lodówki należy umieścić je w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.
  6. Należy pamiętać także, aby oddzielać od siebie żywność ugotowaną i surową.

Jak podkreślają lekarze, takie działania powinny stać się naszymi dobrymi praktykami nie tylko w czasie epidemii. Jednocześnie - jak podkreślają wszystkie służby sanitarne - najlepszym sposobem na zminimalizowanie ryzyka zakażenia jest unikanie kontaktów z ludźmi.

Alternatywą dla tradycyjnych zakupów są więc sklepy internetowe, które skompletują potrzebne nam produkty i dostarczą je do naszego domu, z zachowaniem profilaktycznych zasad bezkontaktowej dostawy. - Co szczególnie istotne zwłaszcza teraz - większość etapów przygotowywania zamówienia odbywa się bez udziału pracowników – przy kompletacji produktów wspierają nas przenośniki rolkowe oraz roboty współpracujące. Przywróciliśmy również opakowania foliowe na wszystkich produktach, co wyklucza bezpośredni kontakt pracownika z żywnością. Wprowadziliśmy płatności online, jako jedyną formę płatności oraz bezkontaktowe przekazanie zakupów w odległości 2 metrów przez kierowców pracujących w jednorazowych rękawiczkach i maseczkach ochronnych – zgodnie z zaleceniami WHO i GIS. Dzięki tym wszystkim zabiegom zapewniamy naszym klientom podwójną bezkontaktowość realizowanych dostaw – podsumowuje Jacek Palec, prezes Frisco.pl



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

myslę 14.04.2020 09:29
Ludzie,a jak to się ma do rządzących,którzy w dobie pandemii jadą sobie na narty,albo bez zabezpieczeń grupa ludzi na stanowiskach jedzie sobie na cmentarz i nie tylko. Myślę,że normalnie higiena,czystość , kichanie w łokieć i zachowanie odległosci wystarczy.

Interes 14.04.2020 09:25
Komentarz usunięty

Kasia 14.04.2020 09:16
To papier toaletowy też zacznijcie prac przed wytarciem tyłka...

Ciemna masa 14.04.2020 09:14
Komentarz zablokowany

marzena 14.04.2020 08:59
Ja warzywa i owoce od razu myję a plastikowe opakowania produktów które muszę schować do lodówki myję pod bieżącą wodą dodając trochę płynu do naczyń. Na plastiku koronawirus utrzymuje się najdłużej

brawo 14.04.2020 11:30
To ty jesteś perfekcyjna pani domu. NAwet w czasach koronawirusa!

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama