Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 26 grudnia 2024 17:15
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Wege święta - przepis kulinarny na zielone uszka

Świąteczne uszka to swoisty klasyk na wigilijnym stole. Jako dodatek do aromatycznego barszczu czy samodzielna potrawa sprawdzą się zawsze. Jeśli macie ochotę na ciekawą odmianę spróbujcie nietypowych, bo zielonych uszek. Zabarwione bogatą w substancje odżywcze, bardzo modną spiruliną i wypełnione farszem na bazie szpinaku będą pyszną, a do tego efektowną pozycją w świątecznym menu.

Zielone uszka

Składniki:

200 g Szpinaku młodego marki Eisberg

250 g mąki

40 g masła

szczypta soli

100 ml wody

1,5 łyżeczki spiruliny

270 g sera typu feta

2 ząbki czosnku

3 łyżki masła

cebula

garść posiekanej pietruszki

 

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodać sól i spirulinę a potem dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść suche składniki z masłem. Dodać zagotowaną, gorącą wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników w gęstą masę. Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 15 min do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej plastelinę. Odstawić ciasto do lodówki na około pół godziny.

 

Cebulę zeszklić, dodać czosnek, szpinak i gotować 2-3 min. Całość ostudzić po czym dodać ser,
natkę pietruszki i doprawić do smaku. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkowywać na 2 mm
placki. Wąską szklanką wykrawać okręgi. Na środek okręgu kłaść farsz. Przykryć drugim okręgiem
i sklejać warstwy tzw. falbankami lub tradycyjnie formować uszka. Gotować w osolonej wodzie około 3 min, do wypłynięcia uszek.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama