Kilkadziesiąt osób 9 czerwca 2018 r. miało okazję poznać historię kulinarną lasów na Pomorzu Zachodnim.
- Puszcza Bukowa, z każdym rokiem im bardziej ją poznajemy, tym bardziej nas zaskakuje. Bogactwo Puszczy Bukowej to nie tylko gospodarka, ale również historia. Dziś ją prezentujemy poprzez wspólne gotowanie pasjonatów - mówiła Lidia Kmiecińska z Nadleśnictwa w Gryfinie.
Dr Kamil Szpotowski z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu prezentował skarby kulinarne Puszczy Bukowej w trakcie spaceru.
– W Puszczy Bukowej musimy zachować zasady, co można zbierać a co jest pod ochroną lub trujące. Przez wieki ludzie sobie radzili nawet z trującymi roślinami w kuchni… Ze zbiorów Puszczy Bukowej trzeba korzystać rozsądnie – mówi naukowiec, pasjonat gotowania.
Chleb z popiołem z drewna bukowego, okrywający podniebnie zapomnianym posmakiem, szczawik zajęczy z dodatkami, smażone pędy podgoryczniaka czy sałatka z kwiatów wiosennych z polewą owocową na jadalnym mchu, to tylko niektóre niespodzianki kulinarne przygotowane na spotkanie w Puszczy Bukowej. Uczestnicy otrzymali przepisy, by tworzyć własne kombinacje.
Nadleśnictwo w Gryfinie organizuje wiele wydarzeń promujących Puszczę Bukową położoną na obrzeżach Szczecina. Były już konferencje naukowe i historyczne, wspólne sadzenie lasu przez mieszkańców i leśników, a także akcja „Zostań leśnikiem”.
Imprezę kulinarną zapowiadaliśmy tutaj:
Puszcza jest miejscem licznych rekreacyjnych imprez sportowych – maratonów rowerowych, biegów długodystansowych i na orientację. Wyjątkową atrakcją Puszczy Bukowej jest położony na jej południowym skraju Ogród Dendrologiczny w Glinnej, którego historia sięga 1823 roku. Obecnie rośnie tu ponad 800 gatunków i odmian drzew oraz krzewów reprezentujących dendroflorę niemalże każdego kontynentu.
Rocznie z bezpłatnej oferty edukacyjnej przygotowanej przez Nadleśnictwo Gryfino korzysta ponad 15 000 osób.
Systematycznie rośnie zapas i zasobność drzewostanów Puszczy Bukowej. Rozmiar użytkowania drzewostanów na terenie Puszczy Bukowej w latach 2007-2016 kształtował się średniorocznie na poziomie 57 663 m³. Na najbliższe 10-lecie średnioroczny rozmiar użytkowania zaplanowano na poziomie 58 388 m³. Stanowi to różnicę wynoszącą 1%. Zapas drewna w Puszczy Bukowej (obręb Rozdoły) wzrastał i wynosił: 1997 r. – 2 702 819 m³, 2007 r. – 3 091 678 m³, 2017 r. – 3 272 721 m³ a na 2027 planowany jest 3 318 785 m³. Najwięcej tlenu drzewa produkują w fazie przyrostu.
Dzięki drewnu budowane są ekologiczne domy w konstrukcji drewnianej, które są tańsze i szybsze w powstawaniu niż te murowane. Z odpadów drewna powstają drewniane zabawki, które zasługują na miano ekologicznych. Służą dzieciom zdecydowanie dłużej niż zabawki plastikowe, wolniej lub też prawie wcale się nie zużywają, a wyrzucone w końcu do śmieci – szybciej się rozkładają, nie zanieczyszczając przy tym środowiska.
Napisz komentarz
Komentarze