Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 9 listopada 2024 03:02
Reklama

Poznaj przepis na oryginalny sernik

W święta wszyscy zajadamy się pysznym sernikiem. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć w tym roku, nie tylko siebie, ale i swoich bliskich, przygotujcie go w wersji na zimno i podajcie w efektownych słoiczkach. Spód z kruchych ciasteczek w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kajmakową, a na górze krem jogurtowy i ulubione wiśnie. Sprawdźcie sami jak smakuje ta nowoczesna wersja sernika, którą przygotował Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Poznaj przepis na oryginalny sernik

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Skyrnik - czyli sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

Czas przygotowania: 45 minut + 2 h w lodówce

8 porcji

Składniki:

- herbatniki maślane 50g

- masa kajmakowa/krówkowa 100g

  • Śmietanka 30% (np. od OSM Piątnica) 300ml

- cukier puder 4 łyżki

- cukier waniliowy 2 łyżeczki

- Jogurt typu islandzkiego Skyr naturalny (np. od OSM Piątnica) 150g 3 szt.

- żelatyna 30g

- woda ½ szklanki

- wiśnie mrożone 150g

- cukier 2 łyżki

- mąka ziemniaczana ok. 1 płaska łyżeczka

Wykonanie:

Masę kajmakową włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż do rozpuszczenia. Około 2 łyżeczki lejącej masy przelać na dno słoiczków (lub do innego naczynia szklanego), a na górę wyłożyć drobno pokruszone herbatniki i delikatnie wcisnąć je w masę.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać

3 opakowania Jogurtu Skyr i dokładnie wymieszać wszystko razem mikserem.

W garnku zagotować 0,5 szklanki wody i wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż do momentu jej rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę wlać powoli do powstałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Tak przygotowaną masę sernikową przelać do słoiczków na wcześniej przygotowany spód z masy kajmakowej i ciasteczek.

Wiśnie włożyć do rondelka, dodać cukier i często mieszać na wolnym ogniu, aż do momentu ich rozmrożenia. Połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody i przygotować zawiesinę do zagęszczenia. Kolejno dodać ją do wiśni, gdy te zaczną się gotować. Odstawić rondelek, odczekać aż owoce ostygną i udekorować nimi serniczki.

Wstawić do lodówki na około 2h.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama