Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 9 listopada 2024 02:57
Reklama

Sprawdź idealny przepis na aromatyczny barszcz czerwony - przepis kulinarny

Barszcz czerwony to zdecydowanie jeden z najważniejszych symboli zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Przed wszystkimi paniami domu stoi zatem nie lada wyzwanie, by przygotować taki, o którym marzy każdy uczestnik wigilijnej kolacji. Jaki powinien być? Na pewno, aromatyczny, dobrze przyprawiony i o głębokim kolorze. Przepis na ten idealny Wigilijny barszcz czerwony zdradził nam sam Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Sprawdź idealny przepis na aromatyczny barszcz czerwony - przepis kulinarny

Aromatyczny wigilijny barszcz czerwony

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

 

Składniki:

- głowy karpia 2 szt.

- marchew 3 szt.

- pietruszka 2 szt.

- średni seler ½

- mały por 1 szt.

- średni burak 5 szt.

- liść laurowy 3 szt.

- ziele angielskie 10 szt.

- czosnek 1 główka

- woda 3l

- sól, pieprz, majeranek, cukier, przyprawa w płynie i ocet do smaku

 

Wykonanie:

Głowy karpia dokładnie umyć i usunąć skrzela. Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa i trzy pokrojone buraki. Dodać również głowy od karpia i wszystkie przyprawy do smaku oprócz czosnku, majeranku i octu. Wszystko gotować na wolnym ogniu przez około 1, 5 godziny. Na koniec dodać ocet, dodać pozostałe dwa buraki pokrojone w plastry, oraz majeranek i pokrojony czosnek. Barszcz odstawić na 10-15 minut, żeby czosnek i majeranek uwolniły swój aromat i smak. Przed podaniem odcedzić na sicie. Ważne jest, aby po dodaniu na końcu buraków, barszczu już nie zagotowywać. Pozwoli to na utrzymanie pięknego koloru.

Barszcz wigilijny, jak mówi tradycja, podawać z uszkami lub z fasolą „Jaś”, albo po prostu popijać nim pyszne pierogi.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama