Redakcja: Jaka jest Twoja recepta na szczęście?
Agnieszka Kaczorowska: Moja recepta na szczęście jest bardzo prosta. Zawsze trzeba działać tak, aby połączyć przyjemne z pożytecznym. Zawodowo powinniśmy robić to co kochamy, wtedy praca staje się pasją, dzięki której można realizować cele i marzenia, otaczać się ludźmi którzy nam sprzyjają i zawsze znaleźć czas dla siebie i swoich najbliższych. Celebrować intymne chwile z najbliższą osobą i kochać siebie!
R: Jak znajdujesz czas, aby wywiązywać się ze wszystkich Twoich zobowiązań? Możesz nam zdradzić swoje sposoby?
A.K.: Najważniejsza jest dobra organizacja. Od dziecka robiłam kilka rzeczy jednocześnie, szkoła, treningi taneczne, praca na planie, dzięki czemu nauczyłam się znakomicie organizować swój czas. Teraz, kiedy prowadzę własny biznes – szkołę tańca – ta organizacja jest jeszcze ważniejsza. Muszę mieć bardziej holistyczne podejście, bo odpowiadam nie tylko za siebie, ale także za moich pracowników i współpracowników. Działania muszę planować tak, aby nie wprowadzać chaosu. Nauczyłam się delegować obowiązki, współpracować z ludźmi i ufać moim współpracownikom. To ważne, szczególnie teraz kiedy jesień i smutna listopadowa pogoda powoduje, że nie mamy energii i zapału do pracy. Dlatego staram się łapać tę jesienną równowagę każdego dnia i zarażać nią innych.
R: Aktywnie działasz na wielu polach zawodowych, jesteś tancerką, aktorką, prezenterką, a niedawno otworzyłaś własną szkołę tańca – skąd bierzesz energię na to wszystko?
A.K.: To wszystko wynika z tego, że kocham to, co robię oraz realizuję cele, które sobie wyznaczam jeden po drugim. Mam duże wsparcie w najbliższych, o których także sama bardzo dbam. To sprawia, że w moim życiu panuje równowaga i życiowy balans. Potrafię stworzyć wyraźny podział czasu, na ten, w którym pracuję i w którym odpoczywam, i dbam o relacje z bliskimi.
R: Znajdujesz czas na odpoczynek?
A.K.: Oczywiście! To niezwykle ważne, żeby znaleźć na niego czas. Trzeba tak ułożyć codzienne zadania, żeby zaplanować także tę chwilę dla siebie. Może to być wieczorna relaksująca kąpiel, masaż w SPA, randka z ukochanym czy kubek pysznej kawy zbożowej i książka oraz ciepły kocyk. Polecam szczególnie to ostatnie, ja wybieram popularną kawę Inkę z dodatkiem magnezu − pysznie smakuje, a dodatkowo, dzięki zwiększonej ilości magnezu, zmniejsza uczucie zmęczenia :)
R: Twój codzienny nawał obowiązków powoduje, że żyjesz w ciągłym biegu. Możesz nam opowiedzieć jak wygląda Twoje codzienne odżywianie? Czy dbasz o to, aby Twoja dieta była zbilansowana?
A.K.: Dieta, tak jak odpoczynek, to podstawa dobrego samopoczucia i efektywności podczas całego dnia. Dbam o to, aby była odpowiednio zbilansowana i pełnowartościowa. Unikam pustych, niezdrowych kalorii oraz fastfoodów. Staram się, aby w każdym posiłku znalazły się warzywa i zdrowe węglowodany. Nie zapominam też o błonniku, dlatego często piję Inkę właśnie z błonnikiem. Oczywiście czasami mam też ochotę rozpieścić się odrobiną słodyczy (śmiech). Wtedy sięgam po czekoladę i nie odmawiam sobie takiej małej przyjemności − kubek pysznej Inki i coś słodkiego, to mój sposób na walkę z jesienną chandrą.
Zapraszamy do wykonania ulubionych przepisów Agnieszki Kaczorowskiej na rozgrzewające i dodające energię kawy.
- Czekoladowy duet
Składniki:
- 2 łyżeczki Inki Magne
- 200 ml mleka
- 5 kostek czekolady mlecznej
- 5 kostek białej czekolady
- 1 łyżeczka soku z granatu
- 1 łyżka pestek granatu
- Bita śmietana
Przygotowanie
W rondelku zagotowujemy mleko. Gdy mleko będzie się ogrzewać, ścieramy na tarce o drobnych oczkach kostki białej i mlecznej czekolady. Dodajemy je do zagotowanego mleka i delikatnie mieszamy czekając aż się rozpuszczą. Tak przygotowanym czekoladowym mlekiem zalewamy dwie łyżeczki Inki Magne. Dodajemy łyżeczkę soku z granatu i energicznie mieszamy. Na wierzch kawy dodajemy bitą śmietanę i obsypujemy ją pestkami granatu.
- Pyszność z pomarańczą
Składniki:
- 2 łyżeczki Inka Błonnik
- 150 ml mleka
- 2 łyżki sera mascarpone
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki miodu
- skórka starta z pomarańczy
Przygotowanie:
Serek mascarpone z miodem energicznie zamieszaj w miseczce. Do gotowej masy dodaj mielony kardamon i imbir. Odstaw do lodówki. Zagotuj mleko i zalej nim dwie łyżeczki kawy Inka Błonnik. Gdy kawa będzie letnia, dodaj do niej zrobiony krem. Zmiksuj całość. Gotową kawę udekoruj na wierzchu startą skórką z pomarańczy.
- Korzenna bajka
Składniki:
- 2 łyżeczki Inka Wapń i Witaminy
- 200 ml mleka migdałowego
- Pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- Pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka kakao
- Szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
- Szczypta sproszkowanego anyżu (opcjonalnie)
- 2 pierniczki
- bita śmietana
Przygotowanie:
Imbir, gałkę muszkatołową, kakao, anyż i cynamon dokładnie mieszamy z 2 łyżeczkami Inki Wapń i Witaminy. Mleko migdałowe przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Następnie zalewamy nim wymieszane w kubeczku suche składniki. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Na górę kawy kładziemy delikatną i kremową bitą śmietaną. W dłoniach rozgniatamy pierniczki, którymi udekorujemy bitą śmietanę.
Natalia Wikieł
Napisz komentarz
Komentarze