SLOW BREAKFAST – JESIENNY PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ
Składniki na 4 porcje:
- chleb tostowy pszenny XXL
(np. Dan Cake) – 200 g - żółtka jaj – 3
- suszona żurawina – 50 g
- dojrzałe gruszki – 3 sztuki
- mleko – 250 ml
- woda – ok. 100 ml
- masło – 20 g
- cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
- syrop klonowy – 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Żurawinę w miseczce zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia. Chleb tostowy Dan Cake pokroić w kostkę. Gruszkę obrać i też pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, żółtka jaj, cukier wanilinowy i syrop klonowy i podgrzewać na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu aż zalewa zgęstnieje. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę kostek chleba tostowego, wylać połowę zgęstniałej masy jajeczno-mlecznej, posypać częścią żurawiny i gruszki. Ułożyć drugą warstwę chleba, posypać resztą żurawiny i gruszki. Pudding zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut aż masą się zetnie. Podawać na ciepło!
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze