Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 8 listopada 2024 13:06
Reklama

Śniadanie w wersji SLOW

Ciągły pośpiech w pracy, domowych obowiązkach, ale też w jedzeniu starajmy się choć czasem zamienić na delektowanie się chwilą. Jak to zrobić? Zamiast naprędce przygotowanej w domu kanapki czy fast foodów w pracy, rozpocznijmy dzień, rozkoszując się pożywnym śniadaniem na ciepło. Prawdziwym rarytasem będzie zapiekany pudding na bazie chleba tostowego, z dodatkiem żurawiny, gruszki i syropu klonowego. Taki posiłek przygotujemy w kilka chwil, a z pewnością wprawi nas w dobry nastrój i doda energii na cały dzień.
Śniadanie w wersji SLOW

Autor: Dan Cake

SLOW BREAKFAST – JESIENNY PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ

Składniki na 4 porcje:

  • chleb tostowy pszenny XXL
    (np. Dan Cake) – 200 g
  • żółtka jaj – 3
  • suszona żurawina – 50 g
  •  dojrzałe gruszki – 3 sztuki
  • mleko – 250 ml
  • woda – ok. 100 ml
  • masło – 20 g
  • cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
  • syrop klonowy – 2 łyżeczki

Przygotowanie:
Żurawinę w miseczce zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia. Chleb tostowy Dan Cake pokroić w kostkę. Gruszkę obrać i też pokroić w kostkę. Do garnka wlać mleko, żółtka jaj, cukier wanilinowy i syrop klonowy i podgrzewać na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu aż zalewa zgęstnieje. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć połowę kostek chleba tostowego, wylać połowę zgęstniałej masy jajeczno-mlecznej, posypać częścią żurawiny i gruszki. Ułożyć drugą warstwę chleba, posypać resztą żurawiny i gruszki. Pudding zapiec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 35 minut aż masą się zetnie. Podawać na ciepło!

Smacznego!

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama