Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 7 listopada 2024 16:35
Reklama

Dzień Mamy ze smakiem: Pomysły na kulinarny prezent

Dziś, 26 maja 2017 r. przypada najważniejsze święto dla wszystkich mam. Jaki prezent wybrać, by był zarazem praktyczny i apetyczny? Specjalnością każdej mamy są kulinarne podboje, dlatego też odpowiedzią są ciekawe akcesoria i drobiazgi, które umożliwią delektowanie się ulubionymi smakami, a także ułatwią wykonywanie codziennych czynności w kuchni.
Dzień Mamy ze smakiem: Pomysły na kulinarny prezent

Dzień Matki obchodzony jest w ponad 40 krajach na całym świecie, a w Polsce jego tradycja sięga ponad 100 lat. Jak co roku, zbliżający się koniec maja rodzi wiele wątpliwości dotyczących tego, jakim upominkiem tym razem moglibyśmy obdarować nasze mamy. Sprawdźcie nasze propozycje.

Chwila o smaku kawy

Pierwszy łyk ulubionej kawy o poranku to moment, kiedy czas na chwilę staje w miejscu. Każda mama z pewnością doceni prezent, którym będzie elegancka filiżanka, pozwalająca w pełni celebrować kawową degustację. Przepiękny upominek skompletujemy dodając do zestawu małą łyżeczkę oraz opakowanie kawy lub herbaty. W drugim przypadku dopełnieniem prezentu może stać się także nieduży imbryk do parzenia herbacianych listków. Ciekawym rozwiązaniem jest również zastawa z dedykacją. Możemy ją kupić w sklepach lub sami wykonać niepowtarzalne wzory. Wystraczy zakupić filiżankę lub kubek o dowolnym kształcie oraz farby do ceramiki lub szkła – po utwardzeniu napisów otrzymujemy piękny i oryginalny prezent. I co najważniejsze: wykonany samodzielnie!

Serowa uczta

- Niektóre produkty mogą być wykorzystywane w kuchni nie tylko jako dodatek, ale również przystawka, a nawet kompletne danie. Do ich grona należy szeroka gama serów, w szczególności żółtych, które można łatwo pokroić w małe kawałki – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Zadanie to ułatwi komplet akcesoriów (specjalnych widelczyków oraz noży), które wraz z drewnianą deską stworzą prezent idealny. Dzięki niemu każda pani domu zabłyśnie w czasie proszonych przyjęć oraz w kilka chwil przygotuje poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. – Warto pamiętać, że tradycyjnie deskę serów serwujemy po posiłku, lecz przed deserem. Do jej przygotowania najlepiej wybrać sery dość twarde, dostępne w większym bloku, a plasterki wykorzystać w formie urozmaicenia, zwinięte w drobne ruloniki lub pokrojone w paseczki – radzi ekspert.

Mistrzyni wypieków

Przyrządzanie słodkości to dla wielu mam chwila relaksu i oderwania się od codziennych trosk. Czas spędzony na pieczeniu stanie się jeszcze bardziej kolorowy dzięki wielobarwnym akcesoriom wykonanym z silikonu. Jakie są ich największe atuty, poza przepięknym wyglądem? Przede wszystkim formy te są bardzo lekkie, a w związku z tym prostsze w użyciu od standardowych ciężkich blach. Ponadto są uniwersalne – przyrządzimy w nich praktycznie każdą potrawę czy wypiek w dowolnej temperaturze (od -60oC do +230oC). A po skończonym pieczeniu bardzo szybko ostygną i bez problemu zmieszczą się w szafce.

Słodko-słone delicje

Czasem najpyszniejsze dania przygotować można w zaskakująco krótkim czasie. Aby każda mama mogła w parę minut przyrządzić sobie apetyczny podwieczorek lub wykwintny deser, możemy w ramach prezentu podarować jej zestaw do fondue. Nieduże naczynie wyposażone w podgrzewacz i długie sztućce jest idealne do serwowania płynnych i gęstych sosów serowych, jak również roztopionej czekolady, w której zanurzyć można świeże owoce, orzechy, a nawet kawałeczki ulubionych ciastek. Zestaw będzie prezentował się znacznie ciekawiej, jeśli wręczymy go wraz z koszem, wypełnionym na przykład winem i serami żółtymi różnych typów lub kobiałką pierwszych w tym sezonie truskawek.

Pizza jak marzenie

Domowa pizza smakuje najlepiej. Aby osiągnąć klasę mistrzowską w jej przygotowaniu warto zamiast tradycyjnej blachy sięgnąć po specjalny kamień. Cienka, lita płytka sprawi, że ciasto będzie wypiekało się równomiernie oraz osiągnie idealną chrupkość na spodzie. Poza tym pizza przygotowana w ten sposób jest gotowa w zaledwie kilka minut. Każda mama z pewnością doceni takie ułatwienie w kuchni, szczególnie że z pomocą kamienia można przygotować szereg innych potraw, a także wykorzystać go do bardzo efektownego serwowania rozmaitych dań. Korzystając z sezonowych produktów na kamieniu upieczemy między innymi oryginalną pizzę z boczkiem, szparagami i serem żółtym.

Dopełnieniem upominku może stać się bukiet kwiatów, czekoladki lub kartka z życzeniami, która niejednokrotnie stanowi akcent najcenniejszy dla mam, szczególnie jeśli zdecydujemy się wykonać ją sami. Podobnie jak własnoręcznie przygotowany dodatek do prezentu każdą mamę ucieszy dzień, w którym nie będzie musiała wykonywać żadnych codziennych obowiązków. Dlatego warto pokusić się o przyrządzenie nie jednego posiłku, ale całego menu, rozpoczynając od kawy z ciastem na śniadanie, pizzy ze szparagami na obiad, deski serów na podwieczorek oraz czekoladowego fondue na deser.

Pizza na kamieniu z serem gouda i szparagami

Składniki:

- 500 g mąki pszennej

- 250 ml wody

- 20 g drożdży

- ok. 100 ml oliwy z oliwek

- 1 płaska łyżeczka soli

- ¼ łyżeczki cukru

 

Pozostałe składniki:

- 300 g żółtego sera Gouda MSM Mońki

- 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów (ok. 1 kg)

- 2 łyżki masła

- 100g wędzonego, parzonego boczku

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia, również pod przykryciem. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na kamieniu do pizzy.

Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor wkładając do nagrzanego piekarnika. 

Smacznego!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama