Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 7 listopada 2024 06:50
Reklama

Pietruszkowe pesto z chlebowymi paluchami

Bogata w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas. Wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Natka pietruszki, bo o niej mowa, to prawdziwy, polski superfood! I wcale nie trzeba jeść jej tylko w formie nielubianego przez dzieci dodatku do zup.
Pietruszkowe pesto z chlebowymi paluchami

PROSTE I ZDROWE – PESTO PIETRUSZKOWE
Z PALUCHAMI CHLEBOWYMI

Składniki:

* słonecznik łuskany - ½ szklanki

* natka pietruszki - 2 pęczki                                                     

* sok z cytryny -1 łyżka

* skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka

* czosnek - 1 ząbek

* oliwa z oliwek - 100 ml

* starty parmezan - 15 g

* sól i pieprz do smaku                             

* chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)

Wykonanie:

Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania  grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.

 Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec  w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki
i podajemy z pesto pietruszkowym.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama