PROSTE I ZDROWE – PESTO PIETRUSZKOWE
Z PALUCHAMI CHLEBOWYMI
Składniki:
* słonecznik łuskany - ½ szklanki
* natka pietruszki - 2 pęczki
* sok z cytryny -1 łyżka
* skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
* czosnek - 1 ząbek
* oliwa z oliwek - 100 ml
* starty parmezan - 15 g
* sól i pieprz do smaku
* chleb tostowy pełnoziarnisty (np. od Dan Cake)
Wykonanie:
Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki
i podajemy z pesto pietruszkowym.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze