Badania przeprowadzone na potrzeby kampanii „Pora na pomidora…” wskazują, że przeświadczenie o pozytywnym wpływie jedzenia warzyw i owoców na zdrowie
jest głównym powodem, dla którego rodzice podają je swoim dzieciom. Tak uważa niemal każdy respondent*.
jest głównym powodem, dla którego rodzice podają je swoim dzieciom. Tak uważa niemal każdy respondent*.
Owoce, nieco częściej niż warzywa, podawane są także ze względu na ich walory smakowe. Duże znaczenie w wyborze tego rodzaju produktów ma również fakt, że są słodkie. Dzięki temu mogą one zastępować dzieciom słodycze (37%) i po prostu im smakują*. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to poza zdrowiem - jako głównym powodem dla którego podawane są one najmłodszym (97%), ważne jest również to, że są smaczne (68%). Ponadto niemal co drugie dziecko, zdaniem rodziców, lubi warzywa (46%)*.
Warzywa i owoce dostarczają składników, których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać, ani magazynować. Okazuje się więc, że dieta pozbawiona tych produktów
jest niepełnowartościowa. U dzieci w okresie wzrostu i rozwoju, zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki odżywcze jest tym bardziej zwiększone. Dlatego też pamiętajmy, aby regularnie podawać maluchom warzywa i owoce, gdyż bezpośrednio wpływają na ich prawidłowy rozwój.
jest niepełnowartościowa. U dzieci w okresie wzrostu i rozwoju, zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki odżywcze jest tym bardziej zwiększone. Dlatego też pamiętajmy, aby regularnie podawać maluchom warzywa i owoce, gdyż bezpośrednio wpływają na ich prawidłowy rozwój.
Włączając te produkty do każdego posiłku pociech, warto znać ich najważniejsze właściwości, oto one:
Dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych
Regularne spożywanie warzyw i owoców może wzmocnić odporność dziecka, gdyż są one źródłem cennych witamin: witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego
oraz witamin E i K. Ponadto zawierają sporo składników mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń i sód.
oraz witamin E i K. Ponadto zawierają sporo składników mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń i sód.
Są źródłem cennego błonnika
Zawarty w owocach i warzywach błonnik pokarmowy nie jest trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego. Spełnia on jednak bardzo ważną rolę, m.in.: posiada zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit oraz neutralizuje substancje toksyczne.
Wykazują działanie alkalizujące
Na drodze przemian metabolicznych zachodzących w organizmie powstają produkty alkalizujące i zakwaszające. Aby nie doprowadzić do nadmiernego zakwaszenia organizmu, należy codziennie jeść warzywa i owoce. Zabezpiecza to m.in.: przed rozwojem drobnoustrojów oraz jest niezwykle ważne dla odpowiedniego przewodnictwa mięśniowo - nerwowego.
Wspomagają wzrok
W kukurydzy, brokułach i szpinaku znajdują się barwniki – luteina i zeaksantyna. Ich wysokie stężenie we krwi może chronić siatkówkę oka przed uszkadzającym wypływem promieniowania słonecznego.
–– Trudno nie doceniać roli, jaką warzywa i owoce odgrywają w diecie dzieci. Ich regularne spożywanie może nie tylko wspomóc prawidłowy rozwój maluchów, ale także uchronić je przed tak powszechnymi chorobami jak: otyłość, cukrzyca lub nadciśnienie –– mówi Alicja Kalińska, dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint, ekspert kampanii „Pora na pomidora…”.–– Starajmy się zatem, by warzywa i owoce występowały w każdym posiłku w ciągu dnia, gdyż to najprostszy sposób dbania o zdrowie najmłodszych –– dodaje.
W tym roku kampania „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców” swoje działania kieruje w szczególności do rodzin, rodziców, opiekunów
i nauczycieli. W kształtowaniu nawyków żywieniowych odgrywają oni kluczową rolę. Celem kampanii jest aktywne włączenie ich w proces kreowania pozytywnych zwyczajów żywieniowych u dzieci oraz pokazać, jak przekonać dzieci do spożywania warzyw i owoców.
i nauczycieli. W kształtowaniu nawyków żywieniowych odgrywają oni kluczową rolę. Celem kampanii jest aktywne włączenie ich w proces kreowania pozytywnych zwyczajów żywieniowych u dzieci oraz pokazać, jak przekonać dzieci do spożywania warzyw i owoców.
Więcej informacji na stronie internetowej: www.poranapomidora.com
Działań sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
* Badanie zostało zrealizowane w maju 2013 roku metodą sondażu internetowego na próbie N=601 wśród Polaków powyżej 25. roku życia, posiadających dzieci w wieku 3-7 lat. Dane pochodzące z sondażu zostały ważone do struktury populacji dzieci w Polsce w wieku 3-7 lat. Inquiry jest niezależną, polską agencją badawczą, która prowadzi wszechstronne badania rynku m.in. dla sieci sklepów, producentów z branży FMCG, a także dla firm z branży teleinformatycznej, farmaceutycznej, motoryzacyjnej i finansowej. Działalność Inquiry obejmuje teren Polski oraz rynki międzynarodowe.
Napisz komentarz
Komentarze