Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
środa, 6 listopada 2024 12:26
Reklama

Degustacja potraw i warsztaty przyrządzania owadów

Tradycją Gryfińskiego Festiwalu Miejsc i Podróży „Włóczykij” są degustacje potraw kuchni z różnych części świata. Podczas ostatnich sześciu lat można było skosztować kilkunastu już kuchni świata, m.in. smakołyki z Meksyku, Wietnamu czy Libii, przygotowywane przez kucharzy pochodzących z tych krajów. Podczas najbliższej edycji, oprócz dwóch narodowych kuchni, pojawi się nowość w postaci degustacji potraw z owadów. Prażone larwy drewnojadów czy świerszcze bananowe mogą na pierwszy rzut oka powodować konsternację. W wielu jednak społecznościach owady są źródłem wysokokalorycznego pożywienia.
Owady odgrywają ważną rolę w historii żywienia mieszkańców Afryki, Australii, Azji i obu Ameryk. Choć na świecie znane są miliony gatunków, za jadalne uważa się zaledwie około 1500. Do ważniejszych przysmaków zaliczyć można koniki polne, gąsienice, pędraki, skrzydlate termity, pszczoły, osy i mrówki (zarówno larwy i poczwarki), cykady, a także wiele gatunków owadów wodnych.
 
Degustacje potraw i warsztaty przyrządzania owadów organizowane są we współpracy z Jakubem Urbańskim –  podróżnikiem, szefem Fabryki Owadów, wielokrotnym gościem i przyjacielem Włóczykija oraz Kubą Korczakiem - właścicielem multijęzykowej szkoły gotowania food for friends.
Karnety na Włóczykija dostępne będą w sprzedaży od 17 grudnia. Impreza odbędzie się w terminie 21 lutego – 3 marca 2013.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama