Owady odgrywają ważną rolę w historii żywienia mieszkańców Afryki, Australii, Azji i obu Ameryk. Choć na świecie znane są miliony gatunków, za jadalne uważa się zaledwie około 1500. Do ważniejszych przysmaków zaliczyć można koniki polne, gąsienice, pędraki, skrzydlate termity, pszczoły, osy i mrówki (zarówno larwy i poczwarki), cykady, a także wiele gatunków owadów wodnych.
Degustacje potraw i warsztaty przyrządzania owadów organizowane są we współpracy z Jakubem Urbańskim – podróżnikiem, szefem Fabryki Owadów, wielokrotnym gościem i przyjacielem Włóczykija oraz Kubą Korczakiem - właścicielem multijęzykowej szkoły gotowania food for friends.
Karnety na Włóczykija dostępne będą w sprzedaży od 17 grudnia. Impreza odbędzie się w terminie 21 lutego – 3 marca 2013.
Napisz komentarz
Komentarze