Na placu zabaw przy placu Wolności swoje obozowisko rozbiło na dwa dni Kaliskie Stowarzyszenie Archeologii Żywej. Można poznać dawne techniki wędzenia wędlin (na zimno i na ciepło), wytwarzania podpiwka, kwasu chlebowego, pieczenia podpłomyków. Będzie można też nabyć oryginalne wędliny prosto z wędzarni przyrządzone według dawnych receptur. Wszystko to w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.
Reklama
Przedmioty, które wyszły z użycia
„Do czego to służyło? – tajemnice codzienności” to tytuł wystawy w muzeum regionalnym w Cedyni. Można obejrzeć, dotknąć, wypróbować różnych przedmiotów codziennych z dawniejszych i bardziej współczesnych czasów. Poznać można historię sposobów prania, prasowania, higieny codziennej ale także wytwarzania soków, pieczenia chleba. Międlica, cierlica ciosło, nosiłki i prawidła to niektóre z eksponatów. Większość przedmiotów i narzędzi pochodzi z kolekcji muzeum regionalnego oraz zbiorów cedyńskiego pasjonata i regionalisty Zbigniewa Bogdanowicza.
- 18.09.2012 22:07 (aktualizacja 18.08.2023 02:24)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze