Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 24 grudnia 2024 20:07

Naturalne źródła witaminy D – co jeść zimą?

Jeśli mieszkasz w Polsce, to powinieneś jesienią i zimą zadbać o suplementację witaminy D. Co, jeśli nie chcesz brać tabletek, a za to wolisz w naturalny sposób dostarczyć organizmowi witaminę D? W takim razie powinieneś sięgnąć po naturalne źródła witaminy D, które warto jeść zimą – i nie tylko!
  • 09.12.2024 13:39
  • Autor: Grupa tipmedia
Naturalne źródła witaminy D – co jeść zimą?

Jakie są naturalne źródła witaminy D?

Ludzki organizm wytwarza witaminę D pod wpływem promieni słonecznych. Niestety zimą dni są krótkie, a poziom zachmurzenia sprawia, że bardzo łatwo może dojść do niedoboru tej witaminy. Może to prowadzić do osłabienia odporności, problemów z mineralizacją kości, zmęczenia i spadku nastroju. Dlatego sprawdź, jakie są naturalne źródła witaminy D i włącz te produkty do swojej diety.

Tłuste ryby – doskonałe źródło witaminy D

Tłuste ryby morskie to źródła witaminy D. Najlepiej, jeśli w okresie zimowym będziesz jeść ryby 2-3 razy w tygodniu, a dzięki temu zapewnisz sobie odpowiednią podaż witaminy D. Jakie tłuste ryby stanowią najlepsze źródło witaminy D? Oto kilka przykładów:

  • łosoś (100 g zawiera ok. 500-1000 IU witaminy D),
  • śledź (do 1000 IU w 100 g),
  • makrela (ok. 250-400 IU w 100 g),
  • tuńczyk (ok. 200 IU w 100 g).

Tran i oleje rybne – dla wzmocnienia odporności

Tran to olej z wątroby dorsza. To świetne, naturalne źródło witaminy D, które dodatkowo wpływa na poprawę odporności, dlatego warto pić tran w okresie jesienno-zimowym. Wystarczy jedna łyżeczka tranu dziennie, aby pokryć większość dobowego zapotrzebowania na witaminę D.

Jeśli nie odpowiada Ci specyficzny, rybi posmak tranu, to spróbuj dodać go do sałatki, jedz razem z pieczywem. Dzięki temu wzbogacisz smak potraw, a przy tym przyjmowanie tranu będzie łatwiejsze.

Jaja w każdej postaci

Zimą koniecznie włącz do swojej diety jajka, a szczególnie żółtka, które stanowią doskonałe źródło witaminy D. Już jedno żółtko dostarcza ok. 20–40 IU witaminy D, dlatego włącz je do swojego menu. Świetnie sprawdzą się na śniadanie np. w formie jajecznicy lub omleta. Przygotuj też muffiny jajeczno-warzywne lub pyszne tarty z masą jajeczną.

Grzyby – idealne do sosów i zup

Kolejnym doskonałym źródłem witaminy D są grzyby, a szczególnie boczniaki i pieczarki. Jeśli tylko grzyby były wystawione na działanie promieni UV, to zawierają witaminę D. Koniecznie dodaj je do wielu zimowych potraw – zup, sosów, gulaszów, a nawet do jajecznicy.

Jak skomponować dietę bogatą w witaminę D?

  • śniadanie – omlet z łososiem i szpinakiem oraz kromka pełnoziarnistego pieczywa;
  • drugie śniadanie – sałatka z jajkiem, sałatą, pomidorami i grzybami;
  • obiad – pieczona makrela z ziemniakami i brokułami;
  • podwieczorek – koktajl mleczno-owocowy z tranem;
  • kolacja – kanapki z pastą z wędzonego łososia.

Jeśli cenisz sobie wygodę i nie masz czasu na gotowanie lub nie umiesz tego robić - sprawdź catering dietetyczny, np.:

To idealna opcja dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać, oszczędzając przy tym czas i energię na przygotowywanie posiłków. Catering dietetyczny to nie tylko wygoda, ale także gwarancja odpowiednio zbilansowanych posiłków, dostosowanych do Twoich potrzeb i preferencji.

Artykuł sponsorowany