W książce czytelnik znajdzie teksty wykładów, interpretacje, wspomnienia i przepisy kulinarne - te dawniejsze i te współczesne. Na okrasę jest również wierszyk. Widać, że studentom z prozą łatwiej się „uporać” aniżeli z poezją.
Książka zatytułowana „Z kuchni” została zadedykowana nieżyjącemu Waldemarowi Cudowskiemu. W spotkaniu uczestniczyła Danuta Kutkowska,córka pana Waldemara. Pani Danuta przekazała uniwersytetowi portret ojca i rękopis krótkiej biografii.
Pan profesor prezentując książkę, zwrócił uwagę na bardzo dobrą współpracę z gryfińską „uczelnią”. - Cenię sobie spotkania z gryfińskimi słuchaczami, a prowadzenie wykładów daje dużą satysfakcję gdy widzę z jakim zainteresowaniem i uwagą słuchają tego, co mamy im do powiedzenia – powiedział prof. Jerzy Madejski.
Następnie profesor Madejski zdradził pomysł pewnego przedsięwzięcia. Byłaby to próba analizowania lektur szkolnych, a raczej ich bohaterów. Ciekawe jak z perspektywy dzisiejszego dnia ocenilibyśmy postępowanie np. Judyma czy innych bohaterów. Jak oni odnaleźliby się w dzisiejszej rzeczywistości? Jak ich losy ocenialiśmy mając po kilkanaście lat, a jak widzielibyśmy to obecnie? Pomysł ciekawy. Powrócić do sposobu myślenia sprzed dobrych kilkunastu lat. W tej chwili Zarząd odczuwa zadowolenie z dobrze wykonanej pracy. A co będzie dalej? – zobaczymy.
Duże podziękowanie należy się prof. Jerzemu Madejskiemu i wszystkim osobom, które przyczyniły się do wydania tej publikacji.
Książkę wszyscy studenci otrzymali nieodpłatnie.
TWS
Napisz komentarz
Komentarze