Projekt wieńca został wybrany i zaakceptowany jednogłośnie przez Gromadę Sołecką „Dygowianie” już wiosną tego roku i od tego czasu grupa przystąpiła do działania. Panie zbierały z pól zboża, kwiaty i zioła, wiążąc je w małe pęczki. Panowie w tym czasie zajęli się przygotowywaniem stalowej konstrukcji wieńca.
Przygotowany na konkurs wieniec ma kształt korony. Do jego wyplatania „Dygowianie” użyli kłosów pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia, prosa oraz lnu. Całość przyozdobiono ziołami – melisą, miętą, lawendą, szałwią oraz kwiatami – suszkami, aksamitkami, słonecznikami. Wykończenie wieńca stanowią dary z ogrodów i sadów – jabłka, gruszki, winogrona.
W skład Grupy Sołeckiej „Dygowianie” wchodzą lokalni twórcy, artyści, osoby związane z rolnictwem, nauczyciele i emeryci. Ich wspólną cechą jest chęć do działania na rzecz lokalnej społeczności. Szefem gromady i zarazem jej dobrym duchem jest sołtys sołectwa Dygowo Wojciech Galek.
Pomorze Zachodnie promuje swoje kulinarne specjały także na stoisku w Miasteczku Regionów, gdzie spróbować można krówek szczecineckich, paprykarza szczecińskiego, chleba szczecińskiego, miodów, wędlin, chleba ze smalcem, ogórka kołobrzeskiego i pierników szczecińskich.
Dożynki Prezydenckie trwają od wczoraj do dziś, 11 września 2015 roku w Spale w województwie łódzkim.
Emilia Wolf
Napisz komentarz
Komentarze