Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 12:53
Reklama
Reklama

Konferencja na temat zasad zdrowego żywienia

Zasady prawidłowego żywienia w aspekcie chorób cywilizacyjnych - to tytuł konferencji, która odbędzie się w czwartek (27 marca) w Sali Rycerskiej Zachodniopomorskiego Urzędu Wojewódzkiego. Prelegentami na konferencji będą specjaliści z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Stowarzyszenia Osób Zagrożonych Anafilaksją SOZA.
Konferencja na temat zasad zdrowego żywienia
W czasie konferencji omówiony będzie wpływ żywienia na zdrowie i rozwój dzieci oraz zapobieganie m.in. otyłości, cukrzycy i próchnicy. Przedstawione będą zagadnienia dotyczące alergii pokarmowych oraz zapobiegania anafilaksji w Polsce. Zaprezentowana zostanie dieta cukrzycowa oraz dieta bezglutenowa.
 
Konferencja skierowana jest do dyrektorów szkół i przedszkoli, nauczycieli, pedagogów
i pielęgniarek medycyny szkolnej.
 
Początek o godz. 10.30. 
 
Organizatorzy: Wojewoda Zachodniopomorski.
Adresaci: dyrektorzy szkół, nauczyciele, pedagodzy, pielęgniarki medycyny szkolnej.
Miejsce konferencji: Sala Rycerska Zachodniopomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Szczecinie, ul. Wały Chrobrego 4
 
Program:
Godz. 10.00 – 10.30 Rejestracja uczestników konferencji.
 
Godz. 10.30 –10.40 Otwarcie konferencji i przywitanie gości. Wojewoda Zachodniopomorski oraz Pani Mariola Cieśla Dyrektor Wydziału Zdrowia Publicznego Zachodniopomorskiego Urzędu Wojewódzkiego w Szczecinie.
 
Godz. 10.40 – 11.00 „Wpływ żywienia na zdrowie i rozwój dzieci”- profilaktyka otyłości, Pani dr hab. inż. Joanna Sadowska Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT w Szczecinie.
Godz. 11.00 – 11.20 „Dieta” cukrzycowa, Pani Małgorzata Napierała magister dietetyki Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych SPSK nr 1.
Godz. 11.20 – 11.40 „Anafilaksja wywoływana przez pokarmy”, Pan prof. dr hab. n. med. Michał Kurek konsultant wojewódzki w dziedzinie alergologii, Zakład Alergologii PUM.
Godz. 11.40 – 12.00 „Dieta bezglutenowa – nie tylko dla chorych na celiakię”,
Pani Jolanta Meller, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
 
Godz. 12.00 – 12.20 Przerwa.
 
Gody. 12.20 – 12.40 „Choroba próchnicowa zębów w aspekcie higieny i żywienia u dzieci”, dr n. med. Agnieszka Ruchała - Tyszler, lekarz stomatolog, wiceprezes Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie.
Godz. 12.40 – 13.00 „Pierwsza pomoc w urazach zębów”, Pani dr Anna Jarząbek lekarz stomatolog Zakładu Stomatologii Dziecięcej PUM w Szczecinie.
Godz. 13.00 – 13.20 „Zapobieganie anafilaksji w Polsce inicjatywa pacjentów”, Pani Małgorzata Łodyga prezes Stowarzyszenia Osób Zagrożonych Anafilaksją SOZA.
 
Gody. 13.20 – 13.30 Podsumowanie konferencji.
 
 

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklamadotacje rpo
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama