Targi „Smaki Regionów”, które odbywają się w połączeniu z targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, co roku przyciągają rzesze odwiedzających, ceniących polską żywność przyrządzaną według dawnych receptur. Podczas czterodniowego wydarzenia (24-27.09.2016 r.) na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich prezentowane będą też specjały z województwa zachodniopomorskiego.
Na stoisku Pomorza Zachodniego spróbujemy miodów i produktów pszczelich z Pasieki Miody Jana, marynowanych grzybów z szyszką i przetworów z dyni Krystyny Hapki, przetworów z płatków i owoców róży i pomidorów z gospodarstwa ekologicznego „Sedina”, a także pieczywa, syropów, suszonych ziół ze spółki rolniczej Juchowo Sp. z o.o. i naturalnych soków z gospodarstwa rolnego Magdaleny Piekarz. Goście targów będą mieli okazję zachwycić się smakiem łososia kiszonego ze smażalni w Kamieniu Pomorskim Ryby Zubowicz, wędzonego jesiotra i pstrąga z gospodarstwa rybackiego „Zielenica” Anny Skowrońskiej oraz ryb słodkowodnych, wędzonych i w zalewie octowej z P.H.U. Wiesław Perłak. Nie zabraknie też pierników szczecińskich oraz ekologicznych produktów cukierniczych Jana Tabińskiego (P.P.H. Tast).
Jest już tradycją, że zachodniopomorskie stoisko podczas poznańskich targów zaskakuje odwiedzających nie tylko dobrym jedzeniem, ale i ciekawą formą przedstawienia tego, co najsmaczniejsze. – W poprzednich latach prezentowaliśmy regionalne produkty na stoisku nawiązującym kształtem do ula czy średniowiecznej wioski rybackiej, tej na wzór osady wikingów w Wolinie. W tym roku nasze specjały pokażemy w dwóch „kosmicznych” namiotach sferycznych o łącznej powierzchni 80 m2. Nie zabraknie też elementów, podkreślających nadmorski charakter Pomorza Zachodniego. Prezentację urozmaicimy też pokazami kulinarnymi –zapowiada Wicemarszałek Województwa Jarosław Rzepa.
„Kosmiczne” namioty dostarczy firma Freedomes, której konstrukcje zdobyły niemałą popularność, dzięki udziałowi w amerykańskim filmie „Marsjanin” w reżyserii Ridleya Scotta.
Głównym tematem pokazów kulinarnych w wykonaniu Andrzeja Jakomulskiego – szefa kuchni w Hotelu Leda**** w Kołobrzegu, będą produkty tradycyjne województwa zachodniopomorskiego i zdrowe odżywianie. Spróbujemy m.in. śledzia kołobrzeskiego marynowanego w zalewie octowo-gruszkowej, zupy rybnej z ryb bałtyckich, tatara z pstrąga czy kremu dyniowo-borowikowego.
Jak co roku, podczas targów „Samki Regionów” poznamy także zdobywców prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła 2016”, przyznawanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. W kategorii produkty o zwycięstwo walczyć będzie siedem zachodniopomorskich przysmaków. To: udziec wędzony wieprzowy, węgorz pieczony w zalewie, masło ostrowieckie, ogórek konserwowy barwicki, piwo Colberg, miód pitny trójniak „Cedyński” i wino z dojrzałych pomidorów.
Natomiast nominację do „Perły” w części gastronomicznej otrzymały dwa dania – staropolska sztufada z dziczyzny, specjalność Gospodarstwa Ekologicznego „Folwark Biernów-Park” oraz kiełbasa jagnięca z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami, danie kucharzy z restauracji Park Hotel.
W ubiegłorocznej edycji targów „Smaki Regionów” wzięło udział ponad 200 wystawców z 13 województw, zaś same wydarzenie odwiedziło ok. 35 000 zwiedzających.
Targi „Smaki Regionów” odbędą się 24-27 września 2016 rok na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Stoisko Pomorza Zachodniego zlokalizowane będzie w pawilonie nr 2.
Emilia Wolf
Napisz komentarz
Komentarze