Konkurs ma zachęcić zachodniopomorską młodzież do poznawania historii kulinariów, a tym samym do odkrywania dawnych zwyczajów. Uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych szukają w rodzinnych pamiątkach i dokumentach, fotografiach lub na podstawie rozmów regionalnych potraw lub produktów. Zgłoszone przez uczestników przepisy mają szansę reprezentować województwo zachodniopomorskie na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego na wybrane przez młodych poszukiwaczy smaków przepisy czeka do 16 lutego 2015 r. W zgłoszeniu należy podać m.in. skład potrawy lub produktu, opisać smak i barwę, zaznaczyć na jakie okazje podawane jest wybrane danie, a także przedstawić zwyczaje związane z jego wytwarzaniem. W konkursie „Poszukiwacze Smaków” oceniane są przepisy znane w rodzinie uczestnika od co najmniej dwóch pokoleń. Przepis na pasztet z gęsi, zgłoszony do pierwszej edycji konkursu, został doceniony wpisem na wspomnianej Liście.
Dodatkowe informacje – regulamin konkursu, formularz zgłoszeniowy – dostępne są pod adresem: http://www.wrir.wzp.pl/aktualnosci/ii-edycja-konkursu-poszukiwacze-smakow
Zwycięzców konkursu poznamy do 30 kwietnia 2015 r. Na laureatów konkursu czekają nagrody rzeczowe. dost.
Napisz komentarz
Komentarze