Fundacja EFRWP przy współpracy z Akademią Marcina Budynka, przygotowała dla nauczycieli oraz uczniów ze szkół gastronomicznych cykl zajęć, poszerzających wiedzę na temat produktów tradycyjnych i regionalnych. W ramach projektu „Gotuj lokalnie” uczestnicy poznają liczne możliwości wykorzystania takich produktów w kreowaniu nowoczesnej kuchni, przy zachowaniu ich charakterystycznego smaku. Dodatkowo, warsztaty mają zachęcić przyszłych kucharzy do współpracy z lokalnymi producentami i rolnikami – dzięki temu potrawy przez nich serwowane zawsze zachowają wysoką jakość oraz podbiją serca gości.
Zgłoszenia do projektu – należy wypełnić formularz elektroniczny, dostępny na stronie www.efrwp.pl w terminie od 17 do 23 lutego br. W projekcie weźmie udział 18 szkół gastronomicznych z całej Polski. W pierwszej kolejności zakwalifikowane zostaną szkoły, które zgłosiły się w ubiegłym roku do projektu „Gotuj lokalnie”, ale z powodu braku miejsc znalazły się na liście rezerwowej. Kolejnym kryterium, decydującym o zakwalifikowaniu do projektu, będzie kolejność zgłoszeń.
– Już od kilku lat staramy się pokazać młodym adeptom sztuki kulinarnej, że Polska jest bogata w tradycyjne, regionalne produkty, które w niecodzienny sposób można wykorzystać w gotowaniu. Przyszli szefowie powinni wiedzieć, że te wyjątkowe, lokalne produkty mogą stanowić podstawę nowoczesnej kuchni. W projekcie chcemy także zwrócić uwagę na korzyści, jakie płyną z bezpośredniej współpracy z producentami w zawodzie kucharza – mówi Marek Zagórski, Prezes Zarządu Fundacji EFRWP.
Projekt „Gotuj lokalnie” podzielony jest na trzy etapy: szkolenie z szefami kuchni, które w tej edycji przeprowadzą m.in. Marcin Budynek, Jerzy Pasikowski i Joseph Seeletso, skierowane do nauczycieli z placówek biorących udział w programie w ramach Targów EuroGastro 2015, warsztaty kulinarne prowadzone przez nauczycieli w szkołach (zajęcia teoretyczne oraz praktyczne), a także konkurs dla uczniów na danie główne wykorzystujące produkty regionalne. Jego zwycięzcy otrzymają nagrodę specjalną – kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Dodatkowo na wszystkich finalistów czekają nagrody rzeczowe.
Projekt „Gotuj lokalnie” realizowany jest przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.
Więcej informacji o projekcie „Gotuj lokalnie” znajduje się na stronie: www.efrwp.pl.
Napisz komentarz
Komentarze