Goście Pikniku nad Odrą próbują zachodniopomorskie smaki – miody i produkty pszczele, wędliny i domowe przetwory, naturalne soki, wędzone ryby, niepasteryzowane piwo. Jest te także wino z nowo otwartej „Winnicy Turnau” w Baniewicach. Nie zabrakło również ekologicznych, certyfikowanych wypieków – pieczywa, ciastek i ciasteczek oraz pierników szczecińskich.
Piknik nad Odrą jest także okazją do zapoznania się z regionalnymi specjałami nie tylko Pomorza Zachodniego, ale i województw lubuskiego, łódzkiego, pomorskiego i śląskiego. Wystawcy zaprezentują produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tradycje kulinarne Pomorza Zachodniego będą promować produkty ekologiczne z gospodarstwa „Sedina”, wędliny i pasztety z gospodarstwa „Edi”, produkty z ziemniaka wyszeborskiego czy chleb gwdowski.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz.
Piknik nad Odrą odbywa się 9 i 10 maja 2015 r. w Szczecinie (Wały Chrobrego). Dodatkowe informacje - http://www.pikniknadodra.pl/
Napisz komentarz
Komentarze