Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 2 listopada 2024 09:33
Reklama
Reklama

Ostatni dzień Pikniku nad Odrą

Pyszne miody, wędliny, przetwory domowe, wędzone ryby, naturalne soki, ekologiczne produkty oraz wino z nowo otwartej winnicy w Baniewicach promują regionalne kulinaria na Pikniku nad Odrą, który trwa w Szczecinie od soboty. Na specjalnie wydzielonych stoiskach można spróbować przysmaków z województw zachodniopomorskiego, lubuskiego, łódzkiego, pomorskiego i śląskiego, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych.
Ostatni dzień Pikniku nad Odrą
Goście Pikniku nad Odrą próbują zachodniopomorskie smaki – miody i produkty pszczele, wędliny i domowe przetwory, naturalne soki, wędzone ryby, niepasteryzowane piwo. Jest te także wino z nowo otwartej „Winnicy Turnau” w Baniewicach. Nie zabrakło również ekologicznych, certyfikowanych wypieków – pieczywa, ciastek i ciasteczek oraz pierników szczecińskich. 
 
Piknik nad Odrą jest także okazją do zapoznania się z regionalnymi specjałami nie tylko Pomorza Zachodniego, ale i województw lubuskiego, łódzkiego, pomorskiego i śląskiego. Wystawcy zaprezentują produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tradycje kulinarne Pomorza Zachodniego będą promować produkty ekologiczne z gospodarstwa „Sedina”, wędliny i pasztety z gospodarstwa „Edi”, produkty z ziemniaka wyszeborskiego czy chleb gwdowski.
 
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz.
 
Piknik nad Odrą odbywa się 9 i 10 maja 2015 r. w Szczecinie (Wały Chrobrego). Dodatkowe informacje - http://www.pikniknadodra.pl/

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama