Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
środa, 9 kwietnia 2025 13:05
Reklama

Ogórki będą bez folii a jabłka nie będą na tackach. Ekoprzepisy Unii Europejskiej zmienią przyzwyczajenia

Koniec z osobnym pakowaniem pojedynczych owoców i warzyw. Taki widok ma zniknąć ze sklepów. Wszystko to w myśl nowych ekoprzepisów Unii Europejskiej, które maja zmniejszyć ilość produkowanych śmieci.
Reklama dotacje unijne dla firm MŚP
Ogórki będą bez folii a jabłka nie będą na tackach. Ekoprzepisy Unii Europejskiej zmienią przyzwyczajenia
Owoce i warzywa będziemy kupować inaczej.

Autor: Canva

Cztery jabłka w tekturowej albo styropianowej tacce otoczonej folią. Trzy papryki w podłużnym worku. Ogórek ciasno owinięty folią. To normalny widok w polskich sklepach, ale to się zaraz zmieni. W życie wchodzą unijne przepisy, które zakazują tego rodzaju praktyk.

Reklama dotacje unijne dla firm

Do 2030 roku wszystkie opakowania muszą nadawać się do przetworzenia

Nowe przepisy unijne są podyktowane troską o środowisko i mają sprawić, że będziemy produkować mniej śmieci. Zmiany zaczęły już obowiązywać, ale czas, żeby się do nich dostosować, sklepy i producenci mają do sierpnia 2026. Można jednak zakładać, że będą widoczne lada dzień.

Co to oznacza dla klienta? UE zależy na tym, żeby w 2030 roku wszystkie stosowane w sklepach opakowania nadawały się do przetworzenia. Bary, restauracje czy hotele mają też przestać stosować saszetki, w jakich np. do dań jest podawana sól. Alena pierwszy ogień idą sklepy i opakowania towarów.

Ogórek w folii musi zniknąć z półek sklepowych

Warzywa i owoce nie będą mogły być już sprzedawane w opakowaniach. Nie dotyczy to wszystkich, ale tych najmniejszych, pojedynczych. I tak np. na sklepowym stoisku nie będą mogły leżeć ogórki zawinięte w folię.

Wyjątków nie będzie, a naczelną zasadą jest to, że firmowo pakowane mogą być warzywa i owoce tylko w przypadku, gdy sprzedawane są w wielkości minimum 1,5 kilograma. Tylko tyle ważący worek jabłek może być zapakowany. Mniejsze porcje muszą być sprzedawane luzem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Knagulec 13.02.2025 21:40
Gumowiec Szwagrze twoja stara zna ogórka

Reklama
zadowolona 13.02.2025 08:02
Wreszcie się za ten plastik wzięli.

Pacyfka 14.02.2025 12:18
Lepszy lateks.

A. Żmijewski 13.02.2025 07:18
To zasadniczo świetny pomysł pyr pyr bo wtedy ogrodowe pomidory ze szklarni uprawiane z dziada pradziada od czterdziestego piątego pyr pyr na ojcowiźnie będą się sprzedawały na rynku całymi skrzynkami. Każdy kupi raz w tygodniu 20 kilogramową kaucjonowaną skrzynkę pyr pyr I jego już głowa aby żaden ogrodowy pomidorek spod folii się nie zmarnował pyr pyr

Robal 13.02.2025 08:43
Poczekaj , zaraz ta twoja folia też będzie nielegalna

nie siej paniki 13.02.2025 09:12
Mylisz z folią spożywczą...

Reklama
Siostra wielokrotnie przełożona 13.02.2025 05:41
Żądamy aby ogórki i marchew nie były w plasterki.

Ekolog 12.02.2025 23:17
Ja jadam warzywa i owoce z mojej działki. Upraw jest w pełni ekologiczna. Nawóz to nasze rodzinne odchody z mini szamba i kompostownika.

Wszystko widać 12.02.2025 23:12
Trump przywraca w UE zdrowy rozsądek. Powoli to idzie ale to dopiero pierwszy miesiąc.

niech nie kuli jak pies przy kupci 12.02.2025 20:23
ale kupcie beda w nocnikach

kok 12.02.2025 19:57
Na początku będzie bałagan.

Reklama
Motylek 12.02.2025 18:16
Genialnie, następny krok to prezerwatywy na wagę. No i oczywiście system kaucjowy tychże.

ruchacz powiatowy 12.02.2025 20:24
Motylek 12.02.2025 18:16
Genialnie, następny krok to prezerwatywy na wagę. No i oczywiście system kaucjowy tychże.
no i to dobre a jak nie mam na kondoma to urzynam kawal detki

Ogrodnik 12.02.2025 17:27
Ja np biorę warzywa od dziada pradziada żmiji

chyba 12.02.2025 17:09
Wydaje mi się, że Polacy na ogół jedzą produkty niskiej jakości ponieważ przez mega drożyznę i słabe dochody na lepsze ich po prostu nie stać.

z tego co wiem 12.02.2025 17:07
Foliowane warzywa są traktowane roztworem chloru, czasami octu żeby nie dopuścić do rozwoju bakterii. Dlatego to jest dopuszczone do sprzedaży. Lepiej jeść sezonowo i kupować warzywa na wagę, bez tych wszystkich foliowych opakowań.

Reklama
paranoja biurokratyczna 12.02.2025 20:24
z tego co wiem 12.02.2025 17:07
Foliowane warzywa są traktowane roztworem chloru, czasami octu żeby nie dopuścić do rozwoju bakterii. Dlatego to jest dopuszczone do sprzedaży. Lepiej jeść sezonowo i kupować warzywa na wagę, bez tych wszystkich foliowych opakowań.
jeśli uważasz, że nie można przedłużać trwałości w inny sposób, niż foliowanie, to się grubo mylisz... A ocet z ogórkiem to akurat połączenie dość... naturalne, prawda :):):)

pytam 12.02.2025 17:04
Ogórki będą się szybciej psuły. Czy to ekologiczne?

paranoja biurokratyczna 12.02.2025 20:22
pytam 12.02.2025 17:04
Ogórki będą się szybciej psuły. Czy to ekologiczne?
a potem następne urzędasy będą wydawały kolejne przepisy i kolejne kontrole i kolejne dokumenty do wypełniania dla przedsiębiorców - i będą KOLEJNE ETATY DLA URZĘDNIKÓW...

Marcin 12.02.2025 17:04
Nie każdą sałatę da się podać luzem- są odmiany mini, kruche, szpinaki rukole roszpunki- luzem to ew masłowa, i liściowe ale i to nie w markecie tylko tam gdzie jest sprzedawca.

Wiadomix 12.02.2025 17:02
Oczywiście: Lekarka odradza przede wszystkim sałaty zawinięte w folię lub plastik. W takich opakowaniach mogą bardzo szybko rozwijać się bakterie. Znane są przypadki ich wykrycia właśnie w paczkach z sałatą. Bakterię tworzą specjalną strukturę, która powoduje, że mocno przyklejają się do liści. Dlatego nawet dokładne umycie sałaty nie pomoże w pozbyciu się patogenów. Spożycie takiej sałaty może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne i doprowadzić do zatrucia, wymiotów lub biegunki.

Reklama
pomyśl 12.02.2025 20:26
Wiadomix 12.02.2025 17:02
Oczywiście: Lekarka odradza przede wszystkim sałaty zawinięte w folię lub plastik. W takich opakowaniach mogą bardzo szybko rozwijać się bakterie. Znane są przypadki ich wykrycia właśnie w paczkach z sałatą. Bakterię tworzą specjalną strukturę, która powoduje, że mocno przyklejają się do liści. Dlatego nawet dokładne umycie sałaty nie pomoże w pozbyciu się patogenów. Spożycie takiej sałaty może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne i doprowadzić do zatrucia, wymiotów lub biegunki.
a dziunia pomyślała udzielając tych rad, czy UMYCIE ZWIĘDNIĘTEJ SAŁATY jest skuteczniejsze? Bo jak mam kupić sałatę, donieść ją do domu - to może już być zwiędnięta....

Ekolog II 12.02.2025 23:20
Bakterie i pleśń. Brak wentylacji sprzyja rozwojowi wszystkim gatunkom pleśni. To oczywista oczywistość.

z ciebie taki biolog... 12.02.2025 23:47
Ekolog II 12.02.2025 23:20
Bakterie i pleśń. Brak wentylacji sprzyja rozwojowi wszystkim gatunkom pleśni. To oczywista oczywistość.
Dziwne, że póki się nie otworzy konserwy, mleka, śmietany, słoika z warzywami - to się nie psują - a jak tylko je "przewentylujesz" - to się psują od razu...

Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama