Dlaczego kamienne blaty kuchenne nie zawsze są dobrym wyborem?
Kamienne blaty kuchenne to marzenie wielu miłośników gotowania. Każdy egzemplarz jest niepowtarzalny, co wynika z naturalnych właściwości surowca. Ciemny, granitowy blat wspaniale prezentuje się w surowszych aranżacjach, np. loftowych, industrialnych i eko. Natomiast wariant marmurowy kreuje atmosferę elegancji i luksusu w kuchniach klasycznych, modern classic, nowojorskich czy glamour. Jednak blat kuchenny z kamienia ma także wady. Po pierwsze, wymaga odpowiedniej impregnacji oraz uważności i troski ze strony domowników. Po drugie, jest drogi, a po trzecie – ciężki. Koszty inwestycji zwiększa specjalna zabudowa kuchenna. Stelaż lub szafki stojące muszą utrzymać ciężar kamiennego blatu. Warto także zwrócić uwagę na kwestię dostępności. W sieciowych sklepach meblowych może być problem ze znalezieniem w nich blatów kuchennych ze 100% naturalnego kamienia. Na szczęście istnieje kilka stylowych i praktycznych alternatyw.
Laminowane blaty kuchenne – efekt marmuru lub granitu
Popularną alternatywą dla kamiennych blatów kuchennych są blaty laminowane, tj. wykonane z płyty wiórowej, która została pokryta laminatem i dekorem. Wyróżnia je dobry stosunek trwałości i designu do ceny. Dobrze znoszą wysokie temperatury, wilgoć, chemię domową i codzienne użytkowanie. Charakteryzują się wodoodpornością, lekkością i niewielką grubością. Wymagają minimum wysiłku w zakresie konserwacji. Do wyboru jest mnóstwo wzorów i kolorów, np. w około 200 stylowych wariantach dostępne są laminowane blaty kuchenne w Agacie. Niektóre modele wiernie imitują blaty kuchenne granitowe czy marmurowe. Na pierwszy rzut oka naprawdę trudno dostrzec różnicę w materiałach. Oczywiście walory wizualne i użytkowe blatów laminowanych w dużej mierze zależą od jakości laminatu. Przykładowo czarne blaty kuchenne wykończone laminatem, z nieregularnymi przebarwieniami i o porowatej fakturze, do złudzenia przypominają te z prawdziwego kamienia.
Blaty kuchenne z konglomeratu i kompozytu – stylowa alternatywa dla kamienia
Bez wątpienia atrakcyjną, chociaż rzadziej spotykaną alternatywą dla wariantów kamiennych, są kompozytowe i konglomeratowe blaty kuchenne. Te pierwsze wykonuje się z termoplastycznych płyt mineralno-akrylowych, a drugie z kamienia syntetycznego.
- Blat z kompozytu jest lekki, plamoodporny, mało wrażliwy na chemię domową, wysoce odporny na uszkodzenia mechaniczne, a dodatkowo nie wymaga częstej konserwacji i jest przyjemnie ciepły w dotyku. Po latach użytkowania daje się łatwo odnowić. Może być wykonany na dowolny wymiar. Podobnie, jak jego kamienny odpowiednik, nie ma widocznych spoin. Do wad można zaliczyć podatność na matowienie i wyższą cenę.
- Blat z konglomeratu doskonale imituje naturalny kamień. Jest lekki, odporny na działanie wysokich temperatur i uszkodzenia mechaniczne oraz przyjemnie ciepły w dotyku. Do wyboru jest wiele rodzajów wykończenia. Wady? Przede wszystkim wysoka cena. Blat konglomeratowy jest znacznie droższy od laminowanego.
Kamienne blaty kuchenne można dzisiaj z powodzeniem zastąpić – bez kompromisów względem trwałości czy estetyki. Lekką, stylową, praktyczną i niedrogą alternatywą dla blatu z kamienia, jest model pokryty laminatem imitującym granit czy marmur. Do rozważenia pozostają jeszcze m.in. blaty kompozytowe i konglomeratowe. Wybór materiału blatu warto skonsultować ze specjalistą.





