Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 24 grudnia 2024 00:18
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Cukier ma być dużo droższy? Przyczyny zdają się być oczywiste

O cenie decyduje rynek, ale są czynniki, które na to wpływają. Produkty zawierające cukier mogą znacznie podrożeć. Problemów trzeba szukać w Polsce, bo susza, ale też daleko od nas.
Kawa z cukrem też może być droższa.

Autor: Canva

Zgodnie z najnowszym odczytem „koszyka cenowego” serwisu dlahanldu.pl kilogram cukru białego kryształ kosztuje średnio 4,86 zł. Ale maksymalna cena w sklepach dochodzi do 7,99 zł. I może być drożej.

Rynek cukru przeżywa wstrząs

Giełdowe ceny szybują w górę, osiągając najwyższe notowania od 2008 roku – alarmuje wp.pl. I dodaje, że przyczyny takiego stanu rzeczy trzeba szukać za granicą.

Chodzi o pożary, które zniszczyły uprawy w Brazylii, i panującą tam suszę, co znacznie obniżyło plony.

Dotyczy to oczywiście trzciny cukrowej, ale ma przełożenie na rynek globalny.

„W Polsce już od dłuższego czasu cukier drożeje z powodu rosnących kosztów produkcji oraz inflacji. Nadchodzące podwyżki na światowych rynkach dodatkowo podbiją ceny w polskich sklepach, co odczują wszyscy konsumenci, szczególnie osoby często korzystające z produktów zawierających cukier. Wzrosty te mogą wpłynąć także na branżę gastronomiczną, która będzie zmuszona podnieść ceny deserów i napojów słodzonych” – donosi legaartis.pl.

Czy jest się czego bać?

I czy faktycznie grożą nam podwyżki? Sytuacja na rynku jest niepewna. Z jednej strony jest Brazylia, z drugiej Europa, która generalnie notuje dobre zbiory. 

„(...) mimo chwilowego uspokojenia globalny rynek cukru pozostaje wrażliwy na ekstremalne warunki pogodowe i zmiany cen surowców” - ocenia topagrar.pl. A forsal.pl uczula, że brazylijskie kłopoty mogą oznaczać problemy również w Polsce.

„Przełożenie tego, co się dzieje z ceną na rynku giełdowym w Ameryce, na to, co się dzieje z ceną za kilogram cukru w polskim sklepie jest skomplikowane i mocno rozciągnięte w czasie. Jednak jeśli trend wzrostowy na rynkach się utrzyma, to prędzej czy później cukier podrożeje także w naszych sklepach” – czytamy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

A. Żmijewski 24.09.2024 08:12
Zasadniczo w pobliskim Lidlu pyr pyr cukier jest po 3,50 a przecież niedawno była promocja i biorąc 20 kilo na apkę wychodził po 2 zeta. Ile to bimbru wychodzi pyr pyr jak cała rodzina zakupiła pyr pyr?

zorientowany 24.09.2024 08:49
Przepis 1410?

Zespol cukrowni dojna odra 23.09.2024 20:44
cukier krzepi jaja i umysl

Robal 23.09.2024 16:36
Jak coś trąbią to znaczy że zaraz będzie jakiś wałek - akurat teraz na cukrze. Jak były cukrownie to komuś to przeszkadzało

Patryk 23.09.2024 15:29
Na baraku mamy duzo bialego cukru zapas mamy

jest tak zdrowy jak *** *** 23.09.2024 14:55
bo cukier krzepi ha ha ah

uwaga 23.09.2024 14:39
Od mieszania łyżeczką kawa nie staje się słodsza!

umig 23.09.2024 10:58
Jak to mawiał jeden z urzędników: Kawa będzie mocniejsza jeżeli zamiast cukru dodasz amfetaminy.

cpun 23.09.2024 11:05
Jak nazywa się kawa z trzech espresso? Strzykawka

Kawosz gryfinski 23.09.2024 20:45
cpun 23.09.2024 11:05
Jak nazywa się kawa z trzech espresso? Strzykawka
to jest delbeta po gryfinsku

wip 23.09.2024 10:22
Mała czarna droższa? No szok

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama