Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 26 listopada 2024 01:45
Reklama
Reklama

Handlują grzybami, więc kombinują, jak je dłużej przechowywać

Zaczyna się sezon na grzyby. W sklepach można już kupić m.in. świeże kurki. Niebawem dołączą do nich inne. Resort zdrowia chce zmienić zasady ich sprzedaży.
Handlują grzybami, więc kombinują, jak je dłużej przechowywać
Czas na grzyby.

Autor: Canva

Chodzi m.in. o przechowywania grzybów, żeby ograniczyć ich marnowanie. Nowe regulacje dotyczą przede wszystkim sklepów. Co się zmieni?

Po pierwsze: czas przechowywania

Po zmianie przepisów dopuszczone do sprzedaży świeże grzyby będą mogły być przechowywane dłużej niż 48 godzin – przewiduje  projekt nowelizacji rozporządzenia Ministra Zdrowia. 

Teraz maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 st. Celsjusza. Ten przepis ma być zniesiony.

Po drugie: odpowiada sprzedający

Klasyfikator grzybów lub grzyboznawca, który będzie wystawiał  atest na świeże grzyby, stwierdzi, że w dniu wystawienia atestu grzyby odpowiadały normom bezpieczeństwa przewidzianym dla żywności. I na tym skończy się jego rola.

Po zmianie przepisów odpowiedzialność za warunki przechowywania grzybów, ich transport i sprzedaż, spadnie na firmę, która będzie dostarczała je na rynek i dalej do klientów. 

„Na potrzebę zmiany (…) wskazują przedstawiciele branży grzybiarskiej” – wyjaśnia Ministerstwo Zdrowia.

Marnujemy za dużo żywności

Te zmiany oznaczają, że sprzedaż świeżych grzybów będzie się odbywała na takich samych zasadach jak świeżych owoców i warzyw. A w tym przypadku ocena przydatności towaru do sprzedaży leży po stronie wprowadzającego go do obrotu. 

W ocenie Ministerstwa Zdrowia „wyeliminuje [to] konieczność wycofywania grzybów z obrotu po upływie terminu ważności atestu”. I – podkreślmy – „przyczyni się do ograniczenia marnowania żywności”. 

A w Polsce – przypomnijmy – co roku marnuje się jej blisko 5 mln ton. 

Odpowiedź na nowe realia rynkowe

W ocenie grzybiarzy stare zasady sprzedaży grzybów są  niedostosowane do obecnych warunków rynkowych. A te są teraz zupełnie  inne, bo... 

Zmieniły się – wskazuje ministerstwo – „obrót grzybami świeżymi, rosnącymi w warunkach naturalnych”, a także ich przygotowania do sprzedaży. 

Chodzi o sposób „ich pakowania, przechowywania i transportu, który odbywa się w warunkach chłodniczych dla zachowania jak najlepszej jakości i trwałości produktów” – podkreśla resort w swoim uzasadnieniu.




 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Zapylacz gryfinski 09.08.2024 18:35
mi juz borowika jedna lafirynda gryfinska dzis obrobila atak slinotoku przy tym miala

A. Żmijewski 09.08.2024 15:00
Zasadniczo najlepsza jest jajecznica z kurkami pyr pyr i ogrodowymi pomidorami ze szklarni.

Lena 09.08.2024 11:35
Po trzecie: na wysyp trzeba jeszcze poczekać.

stary grzyb 09.08.2024 09:40
Najważniejszy jest korzeń.

po braveranie kuska staje 09.08.2024 18:34
stary grzyb 09.08.2024 09:40
Najważniejszy jest korzeń.
oj tak wazne zeby konar plonal

Adi 09.08.2024 09:31
Dwa kosze już zebrałem :)

koszyk 09.08.2024 08:47
Po deszczu znowu się pojawiły.

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama