Dyrektywa wymusza na lokalach gastronomicznych oferowanie klientom opakowań wielokrotnego użytku.
Koniec z plastikiem
To już kolejna zmiana, z którą muszą zmierzyć się właściciele restauracji i kawiarni, po wprowadzeniu niedawno obowiązku pobierania opłaty za opakowania jednorazowe z tworzyw sztucznych.
Jak sygnalizuje portalspożywczy.pl, właściciele lokali mogą pogubić się w tym gąszczu przepisów.
– Mamy całą masę punktów gastronomicznych, których właściciele dopiero co oswoili się z obowiązkiem pobierania opłat za opakowania, a już od lipca muszą wdrożyć nowe przepisy i oferować klientom możliwość zakupu posiłku lub napoju w opakowaniu wielokrotnego użytku – komentuje Magdalena Dziczek ze Związku Pracodawców EKO-PAK.
Z własnym kubkiem do baru
Niezależnie od tego, czy to się komuś podoba, czy nie, nowe prawo wchodzi w życie już 1 lipca.
Klienci, idąc do restauracji czy kawiarni, zamiast jednorazowych opakowań będą mogli korzystać np. ze swoich kubków wielokrotnego użytku.
Jeśli ktoś nie będzie miał kubka czy miski itp., restauracje mają obowiązek zaoferować klientowi możliwość zakupu żywności w opakowaniach podlegających biodegradacji, kompostowaniu lub nadających się do wielokrotnego użytku.
Będzie jeszcze więcej zmian
Od 2030 roku w życie mają wejść kolejne zakazy, w wyniku których znikną:
- jednorazowe plastikowe opakowania na owoce i warzywa,
- małe przyprawy w fast foodach (m.in. ketchup),
- tzw. zrywki i woreczki,
- jednorazowe buteleczki na kosmetyki (często używane np. w hotelach).
Napisz komentarz
Komentarze