Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 20:21
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nie zdążyłam nawet zrobić dżemu z truskawek. Dlaczego szybko skończył się sezon truskawkowy?

Najpierw truskawki były bardzo drogie. Potem pojawiły się zagraniczne. Kilka razy kupiłam, ale to były na bieżąca konsumcję dla mnie i dla rodziny,. W zeszłym roku o tej porze zaczynałam robić dżemy,a teraz to niemożliwe - mówi pani Ela z Gryfina.
W tym roku na zbiory truskawek duży wpływ miała pogoda.

Autor: Canva

Kończy się już tegoroczny sezon na truskawki. Ceny owoców idą w górę.

Nie tak jak co roku

To zła wiadomość dla miłośników tych owoców. – Dla mnie to szok – przyznaje pan Paweł.

I opowiada, że co roku z rodziną robi soki i dżemy na zimę. 

– Zawsze czekam na szczyt sezonu, kiedy truskawek jest najwięcej i są najtańsze. Celuję tak w 7 złotych za kilogram – opowiada mężczyzna.

I dodaje, że co roku też jeździ na zaprzyjaźnioną plantację na samozbiory. 

– Wtedy cena za kilogram spada do 4-5 złotych – wyjaśnia.

Nie będzie dżemu 2024

Jednak w tym roku nici z dżemów na zimę. Bo sezon truskawkowy już się kończy. 

„Tegoroczna kampania skupu truskawek praktycznie dobiegła końca. Plantatorzy narzekają na wydajność plantacji ograniczoną przez pogodę i stawki za kilogram, a skupujący na jakość surowca. Wsłuchując się w głosy z obu stron można dojść do wniosku, że tegoroczna współpraca przebiegała niczym taniec kulawego z koślawym, a jednak była kontynuowana przez obie strony” – donosi jagodnik.pl.

Co do kosztów i cen, to produktywność tzw. przemysłowych kwater okazała się niższa o jakieś 20 procent. W skupach cena truskawek bez szypułek wyniosła średnio 5 zł na kilogram. To mało i nie opłacało się dokładać kolejnej pracy. Dlatego plantatorzy poszli raczej w truskawki na tłoczenie. To już cena 2,50-2,80 zł/kg. 

Słychać też narzekania na jakość owoców. Także tych odszypułkowanych, które na polskim rynku przegrywają np. z towarem z Egiptu.

Pogoda ma znaczenie

„Największe utrudnienia stwarzała pogoda. Wiosna z długo utrzymującymi przymrozkami (do 13-14 maja) utrudniała normalny wzrost roślin. Susza w maju i wysokie temperatury mocno przyspieszyły dojrzewanie owoców i ograniczyły plonowanie” – relacjonuje serwis.

I dodaje, że właśnie wtedy zaczęły się zbiory.

Tymczasem nadeszły gradobicia i ulewne deszcze. To wszystko też wypłynęło na zbiory i jakość owoców.

Ceny w górę

– Kiedy 3 tygodnie temu mój ojciec zaczął robić dżemy, radziłem mu, żeby się wstrzymał, bo truskawki były za drogie. Pomyliłem się – mówi pan Paweł.

I dodaje, że najtaniej w tym sezonie udało mu się kupić owoce za 10 zł. – Oznaczone na straganie jako „wczorajsze” – dodaje.

Mężczyzna czekał na dalszy spadek cen, ale ten nie nadszedł. I teraz, na koniec sezonu owoce drożeją. W sklepach i na targach kosztują 18-19 zł.

Na giełdzie rolnej w Elizówce kilogram kosztuje średnio ponad 16 zł. To o 3 zł więcej od notowania sprzed tygodnia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Veliciraptor 23.06.2024 18:08
Temperatura powietrza -8 w nocy 22/23 kwietnia tego roku był zabójczy dla kwiatostanu i świeżo zapylonych zalążków owoców... Dotyczy regionu Wielkopolski, Dolnego Śląska itp. Drzewostan czereśni, grusz, śliwek, wiśni, jabłek bez owoców. Krzewy agrestu, porzeczek, malin, jeżyn, borówek z małą ilością, dosłownie na sztuki.

mika 23.06.2024 18:18
Dokładnie, pogoda a konkretnie mrozy (bo nawet nie przymrozki) dały się we znaki i to wpływa na cenę i dostępność owoców, ale i warzyw.

A. Żmijewski 23.06.2024 10:57
Za to tradycyjnie pyr pyr będziemy mogli robić dżemy z ogrodowych pomidorów że szklarni pyr pyr jak za dziada pradziada od czterdziestego piątego zasadniczo

Truskawa 22.06.2024 19:16
Ja długo dojrzewam ale jak już zacznę, to skończyć nie mogę.

lubię inne 22.06.2024 16:57
Duże pieczarki kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki, a tych malutkich wcale nie kroimy. Ja obieram pieczarki przed krojeniem. Bo tak lubię :) Dużą cebulę kroimy na niezbyt małe kawałki, takiej wielkości i kształtu, jak to widać na filmie :) Kiszone ogórki kroimy zaś w małą kosteczkę. A jak masz ogórki małosolne, to nie zawahaj się ich użyć. Pierś kurczaka kroimy na kawałki na jeden mały kęs. Kawałki mięsa przekładamy do miski. Doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu, świeżo zmielonego rzecz jasna, bo tylko taki ma wspaniały smak i aromat. Soli dodajemy sporą szczyptę. Mieszamy, by wszystkie kawałki pokryły się solą i pieprzem. Wsypujemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, by równomiernie pokryła wszystkie kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, lekko solimy. Smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy pieczarki, mieszamy i często mieszając smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Przekładamy z patelni do głębokiego talerza. Odstawiamy na bok. Na patelnię po smażeniu pieczarek wrzucamy mięso. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić na brzegach. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Mieszamy. Dodajemy słodką wędzoną paprykę oraz pieprz. Jak nie masz wędzonej papryki, dodaj zwykłą paprykę w proszku, też będzie smacznie. Wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Do kwaśnej śmietany dodajemy słodką śmietankę oraz kilka łyżek gorącego sosu. Mieszamy. Wlewamy do patelni, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. Wsypujemy połowę pokrojonych ogórków. Ostatni raz mieszamy i odstawiamy danie na kilka minut, by nabrało pełni smaku. Gulasz podajemy posypany kawałkami ogórków i natką pietruszki. Moim zdaniem najlepiej smakuje z pieczywem, ale można go podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem.

Kapelusznik 22.06.2024 15:35
Najlepse truskawki u p truskawy z barakudy

Mniam mniam 22.06.2024 16:36
Z biala śmitanką

Knagulec. 22.06.2024 23:30
Zaraz ci ***

Emek 22.06.2024 15:31
Pogoda związana jest z ocieplającym się klimatem. Więc przyzwyczajajmy się do tego.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama