Czy ktoś wyobraża sobie wielkanocne śniadanie bez jajek? A jak jajka, to i majonez. Potem jedzona przez kilka dni sałatka jarzynowa, której majonez jest nieodłącznym składnikiem.
Jednak sprawa z majonezem od dobrych kilku lat nie jest sprawą prostą.
Polacy podzieleni
Pan Szymon stawia sprawę jasno: – Raz tylko spróbowałem majonezu Kieleckiego i nigdy już tego błędu nie popełnię. Jest za octowy. Nie smakuje mi i wolę Winiary. Znam jednak osoby, które za Kieleckim przepadają – przyznaje.
No właśnie, nie tylko w Wielkanoc, ale teraz ze wzmożoną siłą, wraca pytanie o to, czy lepszy jest Kielecki czy Winiary?
Nie wiadomo, kiedy i dlaczego powstał ten spór. Może powodem jest to, że oba produkty mają swoich zwolenników? Może dlatego, że Kielecki ma bardziej wyrazisty smak, a Winiary jest bardziej mdły i stanowi naturalną opozycję dla pierwszego produktu?
Ranking majonezów
Rok temu pracownia United Servey postanowiła ostatecznie rozstrzygnąć spór i przeprowadziła sondaż. Wynika z niego, że Polacy wyżej oceniają Winiary. Wskazało go 31,3 proc. ankietowanych. Na drugim miejscu uplasował się Kielecki z wynikiem 24,1 proc.
Na kolejnych pozycjach znalazły się:
- majonez domowej roboty – 5,2 proc.,
- Hellmanns – 4,4 proc.,
- Develey – 4,3 proc.,
- Roleski – 1,8 proc.,
- Pudliszki – 1,7 proc.,
- Mosso – 1,4 proc.,
- Kętrzyński – 0,5 proc.,
- Madero – 0,3 proc.,
- Wielkopolski 0,1 proc.
20,6 proc. respondentów nie miało w tej sprawie zdania, a 1,8 proc. woli „inne” majonezy.
Walka trwa w najlepsze
To jednak tej świętej wojny nie zakończyło i za majonezy wzięli się fachowcy. Pod koniec 2023 r. dr Michał Wrzosek porównał składy dwóch czołowych produktów i ogłosił, że to Kielecki ma lepszy skład: trochę mniej tłuszczu i kalorii niż konkurent z Winiar.
Ale co osoba, to opinia. Przed rokiem krytykakulinarna.com przeprowadziła na swojej stronie wielki test. I wyszło, że... najlepszy jest majonez marki Vitapol. Drugi był Kielecki, a trzeci Eko Wital Majonez Ekologiczny. Winiary znalazł się poza podium – na 4 miejscu.
„Trochę zbyt kwaśny, ale ogólna ocena jest pozytywna. Nie pytajcie, dlaczego znalazł się w tym zestawieniu, bo to oczywiste: ponieważ jest ogólnodostępny i jest jednym z najpopularniejszych majonezów w Polsce” – czytamy o Winiarach.
A o Kieleckim: „Mój ulubieniec od wielu, wielu lat, a nie zajął pierwszego miejsca. Szok. Konkretny, charakterny, dobrze zbalansowany smak. Na tle pozostałych nadal bardzo wysoko, ale Wielkopolski, Kętrzyński czy Ocetix smakują ciut lepiej”.
A może po prostu zrobić sobie majonez samemu?
Napisz komentarz
Komentarze