Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 23 grudnia 2024 19:57
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jakie jedzenie najczęściej wyrzucamy do śmietnika?

Wyrzucamy, ale już nie tyle. Nie bez wpływu zmianę postaw była bardzo wysoka inflacja, której skutkiem był z kolei gwałtowny wzrost cen m.in. żywności.
Żywności wciąż ląduje na śmietniku.

Autor: Bank Żywności

Chociaż tyle się o tym mówi, pisze i pokazuje, to wciąż marnujemy w naszych domach żywność. Przyznaje się do tego połowa Polaków. W efekcie do śmietników trafiają miliony ton jedzenia.

W tym tygodniu tj.16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. Jak co roku z tej okazji Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała i opublikowała raport zatytułowany Nie Marnuj Jedzenia 2023. Wnioski są ponure. 

Czego nie zjadamy najczęściej?

Co  roku w Polsce marnuje się 4,8 mln ton żywności. „To negatywny rekord w 14-letniej historii prowadzenia badań przez Banki Żywności” – podsumowują autorzy raportu.

Do jej marnowania przyznało się 56 proc. uczestników badania. Najczęściej w koszach lądują:

• pieczywo (52 proc.), 

• owoce (38 proc.), 

• warzywa (36 proc.),

• wędliny (32 proc.).

Mimo tych ponurych ustaleń, widać – zauważają autorzy raportu – pewne pozytywne zmiany. Jakie? Na przykład to, jak często wyrzucamy jedzenie – odpowiadają. 

„W porównaniu z poprzednimi badaniami zdecydowanie wzrósł odsetek osób, które wyrzucają jedzenie raz w miesiącu (23 proc.) lub rzadziej (25 proc.). Jednocześnie mniej osób deklaruje marnowanie żywności kilka razy w tygodniu (6 proc.) oraz kilka razy w miesiącu (24 proc.)” – czytamy.

Inflacja zmniejszyła ilość zakupów

Nie bez wpływu na taką zmianę postaw była bardzo wysoka inflacja, której skutkiem był z kolei gwałtowny wzrost cen m.in. żywności. Tylko z tego powodu marnowanie żywności ograniczyło 76 proc. badanych.

„Najczęstszą decyzją jest rezygnacja z wybranych produktów, które są za drogie (61 proc.). Jedna na 3 osoby potwierdziła, że przygotowuje mniejsze porcje (36 proc.) lub dania z mniejszej liczby składników (33 proc.)” – wyliczają autorzy opracowania. 

Co to są Banki Żywności?

W Polsce działa 31 Banków Żywności. Są stowarzyszone w Federacji Polskich Banków Żywności. To organizacja pożytku publicznego. 

Banki codziennie odbierają ze sklepów i od producentów niesprzedane, ale dobre jakościowo produkty. Potem trafiają one do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, domów pomocy społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów czy domów dziecka.

A to tylko jedna z wielu aktywności Banków Żywności. 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Konfident Gryfiński 21.10.2023 20:18
Z mojej pengi żre kudłacz szopa i szczerbaty pomiot

Pyr pyr 21.10.2023 17:57
Najczęściej wyrzucamy pomidory bo są nie zjadliwe

Seweryn 21.10.2023 16:49
Ja tam wyrzucam do kubła pod urzędem i nikt nie widzi.

Knagulec 19.10.2023 13:34
Kudłata, ziomal z czworaka ciotka i knaga gumowiec najczęściej atakują lodówkę pod Intermarche Flisacza

przykre 19.10.2023 10:46
PiSiflacja robi swoje.

Zdzislaw Dyrman zasadniczo 19.10.2023 09:27
Najczęściej pozbywamy się zasadniczo pomidorów z żuczka pyr pyr zasadniczo i to jest dobra ta koncepcja zasadniczo

A. Żmijewski 19.10.2023 12:50
Zasadniczo wolę wiaderko dziennie wywalić jak cenę obniżyć. Bo to towar luksusowy jest i musi być drogi. Nie dla psa kiełbasa pyr pyr pyr

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama