Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
wtorek, 26 listopada 2024 23:23
Reklama
Reklama

Przy sprzedaży kebabów jesteśmy oszukiwani

Kupujesz kebab z baraniny, a otrzymujesz zupełnie inne mięso. To niestety smutna prawda i teraz są na to dowody.

Można zażartować, że kebab – tak jak pizza – to dziś narodowe danie Polaków. Kebabownie znajdują się na każdym rogu, a ich właściciele zachwalają, że każdy jest najlepszy. Internetowi influencerzy robią kariery recenzując dania. Jeżdżą po Polsce i zajadają się mięsem w bułce, żeby potem nagrywać filmy i opisywać, jak dany kebab smakuje.

Niestety mamy dla miłośników takich dan smutne wiadomości.

Wielka kontrola kebabów

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) właśnie przedstawiła wyniki kontroli, którą przeprowadziła w I kwartale tego roku. Pod lupę eksperci wzięli dania oferowane w formie kebabu.

Kontrola objęła łącznie 109 podmiotów z branży gastronomicznej działających na terenie całego kraju. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu (głównie serwowanego w wersji pociętej w bułce, picie, tortilli, z frytkami itp.) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu lub dokumentach towarzyszących – informuje instytucja i jasno stwierdza, że w 89 podmiotach (to aż 81,7 proc. skontrolowanych) stwierdzono różnego rodzaju nieprawidłowości.

Dobrą wiadomością może być to, że pod względem „cech organoleptycznych” , a zbadano 9 partii dań, nie zakwestionowano ani jednej.

Natomiast kolejne wnioski z kontroli już nie są tak optymistyczne. - Analizą laboratoryjną w tym zakresie objętych zostało 98 partii dań. Nieprawidłowości stwierdzono w 53 partiach (54,1 proc. skontrolowanych) – podaje IJHARS.

To oznacza, że brakowało oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa – nie było np. baraniny chociaż taka miała znaleźć się w bułce. Było także mięso, którego miało nie być. Serwowano kurczaka zamiast wołowiny.

Nie każdy kebab, co się świeci

Kolejne zastrzeżenia kontrolerów dotyczą oznakowania dań. Okazuje się, że z 139 partii nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 104. To aż 74,8 proc. skontrolowanych. Kebabownie popełniają takie kuchenne grzechy jak podmiana asortymentowa. Jest to sytuacja w której do produkcji potrawy użyto innego składnika niż zadeklarowano konsumentowi. Jak wyjaśnia IJHARS zamiast deklarowanego w menu „kebabu jagnięcina” serwowano wyrób wołowo-drobiowy. W bułce miał być też ser Feta, a był podobny i tańszy sałatkowy.

  • Następne grzechy:
  • Nieprawidłowa nazwa dania – to kolejne przewinienie. Sprzedawcy oferowali sanie, ale nie wskazywali co się w nim znajduje. Używano także innych surowców niż deklarowano.
  • Brak wykazu składników - np. informacji o alergenach.
  • Jeżeli takie informacje były, to niepełne. Pomijano np. informacje o tym, z czego zrobiony jest sos.
  • Zdarzało się także, że informacja o alergenach była, ale w miejscu niedostępnym dla klientów. 

Kary

W efekcie kontroli, w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali m.in.: 48 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 63,2 tys. zł, w tym 39 decyzji za wprowadzanie do obrotu wyrobów zafałszowanych (na kwotę 58,6 tys. zł) – informuje instytucja i zaznacza, że postępowania administracyjne są w toku.

Była to pierwsza taka kontrola w Polsce, ale nie ostatnia, bo wyniki wskazują, że konieczne są kolejne.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

tyle 29.07.2023 15:49
Baranina to jest w tych co te kebaby z baraniną kupują.

krąg 29.07.2023 15:48
Oszukują co widać po cenach.

liberał 24.07.2023 19:56
Tajne badania + tajne wyniki + tajne kary = kasa dla urzędasów. A gdzie płacący? Gdzie ten, co za jego pieniądze biurwy nabijają sobie kabzę a nieuczciwi kebabiarze też.

AJWAJ ALELUJA BISMILAH I NA SATURNA HA AH AH 24.07.2023 19:10
13*52 676 1+3=4 5+2 =7 4*7 28 HA HA AH 52 *7 =364 HA HA AH 13* 28 =364 WSZYSCY JESTEŚMY RÓWNI HA HA AH

DOBREGO CZŁOWIEKA NAWET TUREK ROZPZNA HA AH AH 24.07.2023 18:53
JA WCHODZĘ NA GÓRKĘ A CHŁOPAKI MNIE WITAJĄ A JA Z NIMI RESZTA KLIENTÓW PATRZY NA TO JAK NA ZJAWISKO HA AHA H

I KYRWA NA BOGA WEZCIE TRANSLATOR HA AH AH ZA TO ICH POLCAM HA AH AH AJWAJ ALELUJA I NA SATURNA 24.07.2023 17:39
szczerze uwielbiam ich kebaby ha ha ah choć brak im tych z berlina sera fety fajni mili ludzie i PRACOWICI w porównaniu do tego bydła z ukrainy ha ah ah przyjazna atmosfera każdemu powie co sprzedaje tylko nie karzdy to łapie jak w biedronce ha ha ah PYTAĆ PROSZĘ I JESZCZE RAZ PYTAĆ A DOSTANIECIE NIEBO W GĘBIE HA HA AH ZA TO ICH LUBIĘ ZA CAŁOKSZTAŁT I WYBÓR HA HA AH SZANUJAC SIEBIE SZANUJESZ SWOJE JEDZENIE HA AHA H I NIE JSESTEM JAKIMS TAM HUJOFOBEM CO MI ŁATKĘ PRZYPINAJĄ JESTEM ZA LUDZMI CO LUBIĄ I POTRAFIĄ PRACOWAĆ HA AH AH

A JAK DLA MNIE TUREK JEST OK 24.07.2023 19:02
TEN CO MINUSUJE TAK *** *** HA AH AH NIE KAZDY TUREK TO ATATURK HA AH AH

szanuj siebie i innych a chłamu nie dostaniesz ha ah ah 24.07.2023 17:28
uja prawda ja mam translator w telefonie i mówię po turecku ha ah ah wchodzdzę na górkę do turka i wiem co o mnie mówi i co ja do niego ha ha ah mamy szacunek do siebie lubie ich handel i podejscie do klienta

A. Żmijewski 24.07.2023 08:53
Oj tam oj tam. Przecież taki wołowy kebab z mięsa drobiowego to towar równie dobry jak pomidory ogrodowe ze szklarni. Przepyszne azotany i azotyny z saletry wapniowej dostępne zaraz kawałek za moją ukochaną bramą dwuskrzydłową.

wstyd, pani Mariolu... 24.07.2023 09:44
Pani Mariolu - matka też w tej nagonce i zaszczuwaniu sąsiadów uczestniczy? To waszych roślin w życiu więcej nie kupię. A to, co pani wieczorem sugerowała o spaleniu samochodu i kradzieżach z pola - to po prostu łajdactwo!!!

Smakosz kulinarny 24.07.2023 08:34
Sami dajecie się robić wspierając to i kupując. Jakbyśmy byli krajem bez kultury kulinarnej. Kebabów więcej niż w Turcji XD

ReklamaEPI-AKCJA Fundacji "Normalnie" 08.11.-09.12.2024
Reklama
ReklamaMrówka
Reklama
Reklama