Ruszają poszukiwania polskich smaków - konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” już wystartował!
Wystarczy przedstawić produkt regionalny
Jeśli interesujesz się tradycyjnymi polskimi przysmakami, to na pewno zainteresuje Cię najnowsza edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Organizowany już po raz 22 przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP ten konkurs zachęca do zgłaszania oryginalnych i charakterystycznych produktów z określonych regionów Polski.
W tegorocznym konkursie poszukiwane są lokalne i regionalne wyroby, od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
W konkursie na poziomie regionalnym udział mogą wziąć wszystkie osoby, które przedstawią produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
-produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
-produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
-napoje regionalne
-inne produkty regionalne.
Łączy ich wspólne zainteresowanie
Zapowiedzią tegorocznego konkursu jest wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego, Olgierd Kustosz. Zachęca on do udziału w tym fascynującym wydarzeniu, które łączy ludzi z różnych zakątków kraju wokół wspólnego zainteresowania – tradycyjnych produktów żywnościowych przygotowywanych według regionalnych receptur.
Zapisy można składać do 6 lipca br. Wszystko, co trzeba zrobić, to wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego. Wojewódzki finał konkursu odbędzie się w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej, dokąd zaproszeni zostaną zwycięzcy poszczególnych kategorii. Do zdobycia są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2023”.
Krajowy finał, w którym będzie wręczana statuetka „Perły”, odbędzie się natomiast podczas międzynarodowych targów Smaki Regionów w Poznaniu, 30 września br.
Nie zwlekaj, zgłoś swój produkt już teraz i stań się częścią historii polskiej kuchni!
Napisz komentarz
Komentarze